Професионалните шофьори ще сменят книжките си на 5 г.

Валидността на свидетелствата за управление на моторните превозни средства (МПС) на професионалните шофьори ще бъде намалена наполовина и ще е вече 5 г. Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, одобрени от правителството в сряда.

Според сега действащите правила всички книжки са с валидност 10 г. Изключение правят свидетелствата на хората с физически недостатъци, които трябва да ги сменят на 5 г.

С одобрените промени по-късият срок вече ще важи и за всички, които имат книжки за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E. Срокът на валидност на свидетелството за управление за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ остава 10 г.

Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г. Книжките, издадени преди тази дата, са валидни за срока, посочен в тях. Промяната се налага заради европейските директиви.

Промените предвиждат възможност да се издава българска шофьорска книжка на лица от ЕС, Швейцария или Европейското икономическо пространство, чието обичайно местожителство е в България, а книжката, издадена от родната му страна, е изгубена или открадната.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?