Професионалните училища ще получат 3 млн.лв за важни специалности

Професионалните училища ще получат 3 млн.лв за важни специалности

Три милиона лева ще получат професионалните гимназии за обучение по специалности, които са важни за пазара на труда, съобщи в събота министърът на образованието Красимир Вълчев.

“Идеята е да насърчим професионалните гимназии да ориентират профилите си според необходимостите на пазара на труда, а също и да ориентираме учениците. Целта ни е да насочим повече ученици към професионалното образование, защото занапред там ще могат да получават по-високи доходи. Ще ги насърчим със стипендии, ще преструктурираме профилите на професионалните гимназии, затова очакваме да ни подпомогнат и обществените съвети, в които има работодатели”, коментира министърът.

Той обясни, че през 2018 г. ще има допълнителни средства за по-малките училища и детски градини, както и тези в отдалечени общини.

 "Имаме допълнителна добавка за общините, които са в Родопите, така че всички общини ще получат допълнително финансиране, независимо от това, което е за увеличението на възнагражденията. Само от промяната на този механизъм те ще имат допълнително увеличение на средствата - както за училищата, така и за детските градини. В общият случай това, което видях като увеличение, то е до 10 процента", каза министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?