Професорката, писала 3 за празни листове, напусна УНСС, а издалият я студент е наказан

Студенти излизат на протест в защита на преподавателката и обвиняват колегите си, че злепоставят университета

Професорката, писала 3 за празни листове, напусна УНСС, а издалият я студент е наказан

Проф. Соня Докова, която написа тройки и четворки на студенти, предали празни листове на изпита по геоикономика и регионално развитие в УНСС миналата седмица, напуска сама висшето училище, а студентът който разказа скандалната случка в социалните мрежи, ще бъде наказан с последно предупреждение за изключване. Това е резултатът от вътрешната проверка, назначена от висшето училище по случая.

Проф. Докова сама е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище, поради което не подлежи на наказание. Същевременно студенти организират в сряда вечерта протест в нейна защита, обвинявайки колегите си, разказали за скандалната практика, в недостойно поведение и търсене на лични облаги.

Второкурсници от УНСС получиха тройки и четворки, предавайки бели листове на изпита по геоикономика и регионално развитие на 9 юни, а малцината отказали офертата на преподавателката да изкарат изпита без да пишат нищо, са получили двойки.

Проверяващата комисия установила, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип.

“Бяхме решили да наложим наказанието “забележка” и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра “Регионално развитие”, но вече няма как, защото не е наш служител“, каза пред в. “24 часа“ доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията..

“Докова е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, да напусне”, обясни Славова.

Оценките върху белите листа били от “текущ контрол“

Проверяващата комисия открила, че на студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях.

“Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка добър 4 от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол”, коментира заместник-ректорът.

Студентът, издал преподавателката, е с предупреждение за изключване

Проверяващата комисия обаче е решила да санкционира и един от студентите, издал преподавателката.

Става въпрос за Кезим Медев, който според комисията е нарушил правилника на висшето училища като е уронил името и авторитета му с публикация за случилото се в социалните мрежи.

Предложението за наказание на студента Кезим Медев е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

“Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи“, коментира доц. Славова. Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

Студенти излизат на протест в подкрепа на Докова

Същевременно колеги на Медев излизат в сряда вечерта на протест в защита на Докова с аргумента, че тя е подготвен и добър преподавател, а раздуханата в социалните мрежи история компрометира университета и студентите.

Те са изпратили редица писма в защита на професорката.

"През последното денонощие УНСС е сред водещите теми в новинарските емисии. За съжаление на всички ни се прочухме отново не с признание, отличие, награда или какъвто и да е успех, а със скандал. Университетът ни отново е тема за подигравки, както и ние - студентите в него", пише до ректора студентът Георги Гюзелов, който ще се включи в протеста.

"В медиите се раздува случай от статус на колегата ни Кезим Медев, който отправя обвинения към проф. Соня Докова, с които всички ние се запознахме. За периода, в който проф. Докова ми е преподавала е създала образ на един от най-подготвените преподаватели в учебното заведение, изключително ерудирана и можеща да подготви студентите за техния професионален път", посочва той.

"Тя е жена с характер и изключително чувство за хумор, с което успя да ни спечели всички. Именно в нейните часове аудиториите са били винаги пълни. Ставал съм свидетел на телефонен разговор между нея и представители на изпълнителната власт, в който тя защитаваше интереса на УНСС, както го е правила винаги", пише до ректора Гюзелов.

Според него поведението на студента, от когото тръгнал скандала в УНСС Кезим Медев е недостойно и целящо единствено лична облага с цел пиар.

Споделяне

Още по темата

Още от България