Профил на кандидата за ВСС: "Човек от системата" без ярка позиция

В парламента цари консенсус: хора с отношение по ЦУМ-гейт не се класират за членове на съдебния съвет

Профил на кандидата за ВСС: "Човек от системата" без ярка позиция

"Хора от системата", които не са изразявали отношение по скандалите в съдебната власт и не са заемали страна в споровете между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Такъв е профилът на кандидатите, които управляващата партия ГЕРБ и опозиционната БСП издирват за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Разговорите на Mediapool с представители на двете партии показаха и още едно сходство – те ще внесат предложенията си в последния възможен момент, въпреки призивите на неправителствения сектор това да се случи рано, за да се осигури прозрачност на процеса.

Парламентът трябва да излъчи общо 11 членове на ВСС, а съдиите, прокурорите и следователите – останалите 11. Другите трима членове на ВСС са главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Без "опозиционери"

Запитани какъв тип кандидатури ще предложат, депутати от почти всички партии коментираха неофициално, че "няма да си слагат таралеж в гащите с войнстващи опозиционери". "Ако някой магистрат е от хората на Панов, които само знаят на думи да реформират прокуратурата, при положение, че това няма как да стане, няма да бъде номиниран", обясниха представители на БСП пред Mediapool.

Официалната версия на лидера на партията Корнелия Нинова е, че "БСП ще търси независими хора, които не са изразявали позиции по скандалите Цацаров-Панов".

От думите на Нинова пред Mediapool става ясно, че търсят хора от системата, а не външни за нея, каквито призиви бяха отправени от експерти и граждански организации.

"Професионалисти от системата"

"Мислим да номинираме професионалисти от системата. Защото това са хора, които най-добре я познават, хора, които са израснали от най-ниските до най-високите нива и освен това през всички години са минали през всички така наречени реформи", каза Нинова.

На въпрос дали все пак БСП ще иска да чуе от магистратите позиция по "ЦУМ-гейт", например, Нинова заяви, че "сигурно в групата ще има най-различни въпроси".

Подходът на социалистите по тази тема е показателен, като се има предвид, че Нинова принуди бизнесмена Георги Гергов да подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП, след като стана известно, че е бил домакин и посредник на частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса си в ЦУМ. Тогава председателката на БСП каза, че няма да допусне да се петни името на цялата партия, но пък очевидно няма проблем съдебната власт да си стои опетнена.

Откакто избухна т.нар. "ЦУМ-гейт", вече втори месец нито една институция не е проявила желание да се разнищи истината по случая, макар Сашо Дончев да обяви, че бил заплашван от Цацаров заради редакционната политика и карикатурите в издавания от него в. "Сега", а главният прокурор да твърди, че Дончев се опитвал да му оказва натиск във връзка с бизнеса си. Председателят на ВКС Лозан Панов, който настояваше за независима проверка и дори писа писмо до президента, бе обвинен от лагера на Цацаров, че има политически мотиви.

Неутрални към "глупости" като "ЦУМ-гейт"

ГЕРБ също възнамерява да номинира "хора от системата" за членове на ВСС.

"При всички положения ще бъдат хора от системата на съдебната власт, според нас – компетентни с добро име", каза Данаил Кирилов пред Mediapool.

По думите му те трябва да бъдат неутрални, а в ГЕРБ няма да ги питат "глупости за ЦУМ-гейт" и "противопоставянето между Лозан Панов и Сотир Цацаров".

Марешки търси "почтени професионалисти" без позиция

Лидерът на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки каза, че "първото качество е отговорност и професионализъм". "Ние вече имаме трима души. Ще ги внесем преди изтичането на крайния срок", каза той. "Търсили сме почтеност и професионализъм – позициите им по разни скандали в системата не сме търсили, важно е да знаем, че са почтени", допълни Марешки. От думите му стана ясно, че един кандидат ще се смята за почтен, ако не е изразявал принципни позиции.

Най-трудно откриваеми за коментар се оказаха парламентаристите от ДПС и "Обединени патриоти". И двете формации не пожелаха да се ангажират с официални мнения. Неофициално обаче твърдят, че и те най-вероятно ще номинират "кадри от системата".

"Възможно е да има някой преподавател или адвокат, но те няма да бъдат масовия случай", казват патриотите.

Янаки Стоилов член на ВСС?

Такива мнения се прокрадват и в БСП. Но там и паралелна интрига: според вътрешнопартийни слухове бившият заместник-председател на партията Янаки Стоилов, който поради новия устав на Нинова не стана депутат, сега може да бъде компенсиран с място във ВСС.

Депутатите от ГЕРБ и БСП, които имат отношение към номинациите, са единодушни, че по-ранно им обявяване означавало хората им "да бъдат отстреляни", а авторитетът им – подронен. Такива мнения бяха изразени още по време на първото заседание на правната комисия в НС, когато се обсъждаха процедурните правила за номинации.

От ГЕРБ все пак уточняват, че няма да чакат съвсем последния момент. "Крайният срок е идната сряда, ние ще внесем преди това. Понеделник, например, не е съвсем краен срок", казват неофициално депутати. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче "най-вероятно до края на тази седмица (16.06 – петък) номинациите ще са факт".

Резервен вход за изпаднали от съдийската надпревара "правилни" кандидати

Желанието на партиите да протакат кандидатурите има и друго обяснение. Прокурорите и следователите вече излъчиха своите общо петима членове за ВСС.

До 18 юни съдиите трябва да са избрали своите шестима представители. Ако сред тях има повече "опозиционери", отколкото според пазителите на статуквото е допустимо, изпадналите от съдийската надпревара "правилни" кандидати ще имат шанс да влязат във ВСС от "резервния вход" – тоест, от парламента, разказаха пред Mediapool запознати със схемата.

А това би било много удобна схема, защото парламентът едновременно ще може да вкара в съдебния съвет кадровици с "правилния" профил, а от друга да отхвърли от себе си отговорността за тях и да я стовари върху съдийската гилдия. Тези кандидатите все пак ще са получили стотици гласове на свои колеги.

Още при избирането на предходния ВСС от Съюза на съдиите в България призоваха парламентът да избере юристи външни на съдебната система. Идеята на ССБ бе, че парламентът трябва да даде възможност за обществен контрол върху съдебната власт, което се постига чрез съпричастност на юридическите професии към администрирането ѝ.

Споделяне

Още от България