Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Профилактика, дигитализация, ефективни инвестиции. Какво обещават партиите за здравеопазването?

0 коментара
Профилактика, дигитализация, ефективни инвестиции. Какво обещават партиите за здравеопазването?

Възможен ли е надпартиен консенсус за здравеопазването и ако да около какви ключови политики би се оформил той? Отговорите на този и други въпроси за визията на партиите относно бъдещето на здравеопазването потърсиха представители на здравния сектор от кандидат-депутати за следващото Народно събрание по време на Осмия национален фармафорум, организиран от списание "Мениджър". На събитието съсловните организации на лекарите и фармацевтите и фармаиндустрията очертаха очакванията си към бъдещото управление и потърсиха отговори за програмите на партиите в здравеопазването.

Д-р Александър Симидчиев, който е кандидат за депутат от Демократична България каза, че формацията има 3 приоритета в здравеопазването: насочване на фокуса към превенцията и профилактиката, майчиното и детското здравеопазване и дигитализацията на сектора. Симидчиев обясни, че целта е здравните проблеми да бъдат откривани максимално рано, преди човек да се влоши и лечението да се оскъпи. Той посочи, че ДБ ще търси надпартиен консенсус за приоритетите си, но следвайки основните си принципи.

"Сега съществуващата система преобладаващо лекува болни, а не опазва здравето", каза той. Симидчиев коментира, че дигитализацията ще помогне за това да се очертае актуалното състояние на системата, да се види кое в нея е ефективно и кое не и въз основа на това да се търси промяна и ресурсите да се инвестират ефективно. По думите му паралелно трябва да се инвестират повече средства в здравеопазване чрез общо подобряване на икономическата картина в страната, но също така ресурсите да се инвестират по-ефективно, за да не изтичат парите нерационално. Според него в дългосрочен план трябва да се вдигнат и публичните и индивидуалните средства за здравеопазване, а системата трябва да се реформира, а не разрушава. Ключов компонент, който да отпуши дигитализация в здравеопазвването, според него е електронното пациентско досие, тъй като чрез него цялата многопластова система може да се обедини около пациента, който да е в центъра. В областта на лекарствената политика той смята, че фокусът трябва да е върху рационалната лекарствена употреба, контрол върху разходите, ясни критерии за ползване на нови лекарства спрямо утвърдените терапии, прогенерична политика.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че стратегическата цел на партията е подобряване здравето на нацията.

Постигането тази цел тя вижда чрез инвестиции в кадровото обезпечаване на системата. "Предизвикателството Covid-19 показа регионалните дисбаланси, затова смятаме, че общините и държава трябва да гарантират балансиран достъп до медицински услуги", заяви Дариткова. Тя каза, че ГЕРБ се ангажира и с инвестиции в профилактика и се оправда с епидемията, която е изместила фокуса в друга посока.

Дариткова посочи, че ГЕРБ ще продължи усилията си за дигитализация на системата и изброи някои от направените до момента неща като електронните рецепти и направления, системата за проследяване на лекарствените количества, електронния търг за лекарства, електронната система за ТЕЛК и обеща, че ще бъдат доразвивани, надграждани и ще бъде осигурена свързаност помежду им. Дариткова каза, че ГЕРБ е поела ангажимент относно майчиното и детско здравеопазване и е започната процедура за изграждането на Национална детска болница и такива структури в останалите универститетски центрове.

Относно инвестициите в сектора Дариткова каза, че в последните години те постоянно се увеличават и занапред плановете на ГЕРБ са финансовото стабилизаране на сектора да върви паралелно с кадровото и организационното. Дариткова посочи, че досега най-голямо е увеличението на средствата за болниците, но в бъдеще фокусът ще бъде насочен към профилактиката.

Винаги сме търсили баланс и ще продължим да бъдем в динамичен диалог с индустрията и пациентстките организации, каза Дариткова. В лекарствената политика ГЕРБ ще работи за разработването и спазването на фармакотерапевтичните ръководства и проследяване на ефекта от лечението.

Д-р Георги Михайлов от БСП каза, че партията му ще работи за достъп на хората до ефективна и висококачествена медицинска помощ във всеки регион на страната. Според него е важно в рамките на т.нар. златен час хората да достигат до високоспециализирана и качествна помощ. Той припомни, че страната ни е на водещи места по смъртност от сърдечносъдови заболявания и предотвратима смъртност. Затова БСП предлага създаването на регионални структури за лечение на инсулти и инфаркти.

Друго предложение на БСП е да се намали ДДС за лекарствата, за да се увеличи достъпът на хората до медикаменти, да се увеличи реимбурсацията им от НЗОК и по този начин да се намали доплащането от джоба на пациентите. БСП предлага също безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. Партията се нагажира и остойностяване на медицинските услуги и труда на медицинските специалисти и припомни, че това е неизъплен ангажимент на управляващата партия ГЕРБ. "Даваме все повече средства в система, която не е изчислена финансово. Заплащането на т.нар. клинични пътеки не е на принципа на остойностяване, а на договорки между отделни гилдии, лекари и НЗОК. И сегашният ресурс се изразходва абсолютно неправилно", коментира Михайлов.

Той напомни също така, че ГЕРБ искаше да въведе мораториум за навлизането на скъпоструващи медикаменти и коментира, че не може да се говори за национална лекарствена политика, когато в толкова много населени места няма аптеки. "Лъжем се, че правим нещо за Националната детска болница, а скелетът ѝ стои от 35 години", коментира още той.

По отношение на електронното здравеопазавне той констатира, че "системите да си говорят една с друга" и няма регистри на редките и онкологичните заболявания. По отношение на системата за контрол на лекарствените наличности той попита има ли контрол над реекспорта, щом по време на епидемия нискомолекулярният хепарин е изчезнал.

По думите на Михайлов България може и трябва да развива мощно производство на генерични медикаменти и също така да се възстанови биологичното производство на кръвна плазма.

Какво очаква системата от политиците?

Представителите на здравния сектор от своя страна поискаха по-сериозни инвестиции, предвидимост и напартиен консенсус за здравеопазването.

Председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров каза, че отделянето на процент от БВП за здравеопазване, сравним с европейските нива, е добра надпартийна основа, от която може да се тръгне. Той обърна внимание на тежките регионални дисбаланси по отношение на медицинските кадри, които епидемията е осветила.

"Практически ние лекуваме нацията с 30% пенсионирани кадри. В някои региони този процент е много по-голям. 10% от лекарите са над 70-годишна възраст. Това са неща, които трябва да се отбележат и върху които трябва да работим като стъпим върху постиженията досега и с поглед върху това как трябва да се решат", каза Маджаров.

Председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова призова бъдещите управляващи да се вслушват в опита на лекарите, фармацевтите и бизнеса, тъй като те могат да предложат експертиза за успешните модели в други държави. Според нея с повече инвестиции и повишаване ефективността здравната система може да бъде подобрена, но не трябва да се отричат и постигнатите успехи. 

Според изпълнителния директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев пандемията е показала, че здравеопазването има нужда от активно управление, поставяне на конкретни цели и осигуряване на финансиране за тяхната реализация. Той отбеляза, че досега подходът у нас е бил здравните политики да следват събитията вместо да ги изправарват и даде пример с подхода при финансирането на новите скъпи лекарства. Докато други страни предварително планират и знаят с какви нови терапии ще разполагат в следващите години и осигуряват финансиране за тях, то у нас в миналото беше предложен мораториум, а в момента се разчита преразходът да се покрива изцяло от компаниите под формата на отстъпки и компенсации. По думите му обаче това не може да бъде устойчив модел и прогнозира, че 2021 г. ще е последната, в която индустрията ще продължава да компенсира нарастващите разходи за лекарства. 

Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на "Тева" и председател на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), каза че в следващото управление трябва да се помисли за увеличаване реимбурсацията на някои масови медикаменти като например тези за кръвно налягане, така че да се намали доплащането на пациентите и да се подобри достъпа им до тях. "Не можем да говорим за иновации без наличието на генерични биоподобни медикаменти, които да освобождават ресурси, с които да се финансират иновациите", посочи той.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.