"Профириъл" продаде компанията си за вземания за 31 млн. евро

"Профириъл" продаде компанията си за вземания за 31 млн. евро

"Профириъл Груп" (Profireal Group) продаде подразделението си за вземания Profidebt на Intrum Justitia – европейски лидер в мениджмънт на кредитни услуги. Сделката е за 31 млн. евро, включително 19 млн. евро в заеми, които ще бъдат изплатени на кредиторите, се казва в съобщение на "Профириъл Груп".

В България Profidebt беше регистрирана юридически преди две години, но на практика компанията не започна дейност. Тъй като Profidebt не е свързана с основния бизнес на "Профи Кредит", продажбата на това подразделение няма да се отрази по никакъв начин на пряката дейност на компанията, се казва в съобщението.

Profidebt е една от водещите компании, опериращи на пазара на събиране на вземания в Чехия и Словакия. Тя е специализирана не само в изкупуване и събиране на вземания, но и в мандатното управление на това портфолио.

Profidebt оима собствена мрежа от специалисти по събиране на вземания. През деветте години на своето съществуване, компанията е изкупила в Чехия и Словакия повече от 200 хиляди вземания с номинална стойност почти 10 милиарда чешки крони.

През същия период се е планирало да се събере близо 600 000 вземания с номинална стойност 10.7 млрд. крони от кредитори.

Profireal Group ще използва средствата, придобити от продажба на Profidebt за развитието на "Профи Кредит".

"Нашата група би искала да се концентрира най-вече върху потребителското финансиране, като предоставяме заеми. Скоро ще отворим филиали в Русия и обмисляме навлизането на други пазари в Азия и Южна Америка", заявава Дейвид Хор, изпълнителен директор на "Профириъл Груп".

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?