Прогноза: 22 мандата няма да стигнат на британските консерватори за мнозинство

Тереза Мей и Джеръми Корбин

Консервативната партия на премиера Тереза Мей вероятно ще спечели 304 мандата на парламентарните избори в четвъртък във Великобритания и така няма да ѝ достигнат 22 мандата за мнозинство от 326 в Камарата на общините. Това сочат резултатите от поредното социологическо проучване на "ЮГъв", цитирани от Ройтерс във вторник.

Консерваторите имаха 330 мандата в Камарата през април, когато бяха свикани предсрочните избори.

Вчерашният прогнозен модел на "ЮГъв" установи, че на 8 юни консерваторите ще вземат 305 мандата. Опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще победи в 266 избирателни района, с два по-малко от вчерашния модел на социологическия институт.

Миналата седмица прогноза на друга агенция - "Лорд Ашкрофт полс" прогнозира, че консерваторите са на път да спечелят абсолютно мнозинство в 650-местната Камара на общините, припомни Ройтерс.

Анкета на социологическата агенция "Сървейшън", осъществена на 2 и 3 юни сред 1100 избиратели, установява, че разликата в одобрението за консерваторите и лейбъристите е спаднала до 1,1 на сто, докато в началото на май е била 16 пункта. Сега се очаква 41,5 процента от британците да гласуват за консерваторите, а 40,4 на сто - за лейбъристите.

Експерти смятат, че причина за спада в рейтинга на управляващите са несполучливите им предизборни обещания в социалната сфера и активната кампания са лейбъристите.

 

Парламентарните избори в четвъртък се очертават по-сложни от предвиденото за консервативния премиер Тереза Мей, която се стреми към значително по-голямо мнозинство, за да води преговори за Брекзита, но кампанията бе помрачена от редица атентати, коментира Франс прес.

68-годишният ѝ съперник лейбърист Джереми Корбин се оказа корав и ефикасен противник. Той води кампания на срещи с избиратели по важни за тях теми - здравеопазване, социално осигуряване, неравенства - докато Мей избягва сблъсъка на идеи и ограничава контактите си с гражданите.

В сегашния парламент консерваторите имат мнозинство от 17 места. Те се надяват да го увеличат на между 50 и 80 места, за да може Тереза Мей да преговаря по излизането от ЕС без ограничения и с гарантирана подкрепа.

"При по-малко от 50 места преднина, това ще се приеме като много слабо нейно представяне. Тя вероятно ще спечели, но много по-малко, отколкото е мислела, когато насрочи изборите", казва пред Франс прес политологът от Лондонското висше училище по икономика Иън Бег.

Шефката на правителството направи няколко грешки в кампанията си: наложи ѝ се да даде заден ход по една от мерките в програмата ѝ, в която се предвиждаше увеличаване на вноските на гражданите от третата възраст в здравните услуги, изключително деликатна тема, която бръква в джоба на избирателя. А когато Джереми Корбин я предизвика на телевизионен диспут, тя избегна сблъсъка.

Лейбъристите взеха гласове както от поддръжници, така и от противници на Брекзита, отбелязва специалистът по проучвания на общественото мнение Джон Къртис. Това по думите му показва, че воденето на преговорите с ЕС "няма да е непременно единственият въпрос в съзнанието на избирателите, когато се произнесат на 8 юни".

Обратите в позициите на Мей станаха предмет на песента "Liar Liar" (Лъжкиня, лъжкиня) на групата Кептън Ска, която стигна до четвърто място по продажби броени дни преди вота.
Обстановката е променена в сравнение със средата на април, когато Мей, въпреки поетия ангажимент, обяви решението си да свика предсрочни избори вместо да изчака редовните през 2020 г.

По онова време лейбъристите бяха с най-ниските си позиции в допитванията, Джереми Корбин бе подиграван от всички страни за своите радикални и пацифистки идеи, а в партията му имаше няколко бунта, защото депутатите се опасяваха, че няма да вземат властта с такъв лидер.

Мей не можеше и да мечтае за по-удобен противник. Тя използва този аргумент до изтъркване в кампанията си - "Той не е на висота" и твърдеше, че само тя може да води стабилно и сигурно преговорите за излизане от ЕС, поискано от 52 процента от британците на 23 юни 2016 г.

Джереми Корбин обаче показа, че прогнозите са грешни. Коментаторът на консервативния вестник "Таймс" Филип Колинс чистосърдечно отбеляза в петък: "Няма съмнение, че Лейбъристката партия направи добра кампания. Заслугата за това е и на Джереми Корбин, който се оказа много по-добър, отколкото очаквах."

Извън този двубой Шотландската национална партия се надява да запази смазващото си превъзходство в парламента, където в момента държи 56 от отпуснатите на Шотландия 59 места, за да продължи да се бори за нов референдум за независимост. А силно проевропейската партия "Либерални демократи" се надява да подобри сегашния си слаб резултат от 9 депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?