Прогноза на ОПЕК за ръст в търсенето на нефт повлече нагоре цените

Прогноза на ОПЕК за ръст в търсенето на нефт повлече нагоре цените

Световното търсене на петрол през 2021 г. ще нарасне с 5.9 млн. барела в денонощие до 96.3 млн. барела заради очакваното през втората половина на годината оживление на глобалната икономика, пише в отчет на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК, предаде руската агенция ТАСС в четвъртък.

Тази информация доведе до повишаване на цените на Лондонската борса за доставките през май. Сортът Брент ускори ръста си от 1.41 процента до преди данните от прогнозата до 1.83 на сто и достигна цена от 69.14 долара за барел. Американският лек петрол пък поскъпна с 1.82% до 65.59 долара за барел.

Според анализа на ОПЕК през първата половина на годината търсенето на нефт ще остане ниско заради продължаването на ограничителните мерки заради коронавируса в много части на Европа. Очакваното разгръщане на ваксинацията обаче ще даде положителен ефект върху възстановяването на икономиката, което на свой ред ще доведе до нуждата от повече горива.

От петролния картел очакват повишаване на предлагането на суровина от страните, които не са негови членове, с 1 млн. борела до 63.8 млн. барела в денонощие – основно за сметка на Канада, САЩ и Норвегия.

Очаква се ръст от 160 хил. барела в денонощие на доставките от САЩ. Канада, Норвегия, Бразилия и Русия ще са останалите двигатели за ръста на петролните доставки през 2021 г.

През февруари Саудитски Арабия намали допълнително добива си на петрол с още 930 хил. барела дневно и така изпълни обещанието си да отнеме от пазара близо милион барела. Така според данните в отчета на ОПЕК производството на нефт от Саудитска Арабия е намаляло до 8.15 млн. барела дневно, а общият добив на картела е спаднал с 647 хил. барела в денонощие до 24.85 млн. барела на ден.

В споразумението ОПЕК+ за съкращаване на петролния добив като мярка срещу рязкото поевтиняване участват 10 от 13 члена на картела. Иран, Либия и Венецуела са освободени от ограниченията и през февруари те и Нигерия и Ирак всъщност увеличиха добива си, заради което е спадът като цяло е по-малък.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?