Прогноза: На президентските избори в Турция ще има балотаж

Предизборен плакат на Ердоган в Истанбул

Настоящият турски президент Реджеп Тайип Ердоган няма да успее да получи достатъчно гласове, за да спечели предстоящите президентски избори в Турция. Победителят ще бъде излъчен на балотаж.

 

Това показват публикуваните и цитирани от БТА данни от проучване на социологическата агенция "Консенсус". Тя е известна с това, че бе прогнозирала с точност резултата на миналогодишниа референдум в Турция.

 

На 24 юни в страната предстоят избори за президент и за парламент. Анкетата на "Консенсус" е извършена в периода 1-28 май т.г. в 42 области на страната сред 2000 гласоподаватели.

 

Агенцията прогнозира на първия тур на президентските избори 47,9 процента за Ердоган, 26,8 на сто за кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанската партия (НРП) Мухаррем Индже, 14,8 на сто за Мерал Акшенер, 9,7 на сто за кандидата на кюрдите Селяхаттин Демирташ, 0,7 на сто за Темел Карамоллаоглу и 0,1 за Догу Перинчек.

 

Въз основа на тези данни агенцията прогнозира, че изборът за президент ще се реши на балотаж, който се предвижда да бъде на 8 юли.


Според проучването прокюрдската Демократическа партия на народите (ДПН) няма да успее да прескочи 10 процентовия праг за влизане в парламента.

 

Според огласените данни на парламентарния вот Републиканската коалиция (управляващата Партия на справедливостта и развитието - ПСР и националистическата Партия на националистическото действие - ПНД) ще спечелят общо 50,4 на сто, от които 43,8 на сто за ПСР и 7,4 на сто за ПНД.

 

Националната коалиция би взела 39,7 процента от гласовете - 27,4 на сто за НРП и 11,2 на сто за Добра партия на Мерал Акшенер. Докато прокюрдската ДПН остава с 9,7 пункта, тоест под изборния праг от 10 на сто.

Споделяне

Още от Свят