Прогноза: Системата ще оцелее и след Путин, властта поемат технократите

Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу

Ако ресурсната база на политическата система в Русия бъде достатъчна, за да я поддържа, оттеглянето на Владимир Путин няма да я разруши, а ще създаде предпоставки за формиране на постпутински модел. Мястото на сегашния национален лидер ще бъде заето от "Путин-2" или от "колективен Путин".

Това е прогноза на руския политолог Татяна Становая, говорила пред руското списание "Огоньок".

В излезлия си наскоро труд "Трансформация на путинските елити 2014-2024 г.", намерил "жив отклик в експертната общност", Становая констатира начало на кадрови "прелом" в управленската система, припомня седмичникът, издаван от в. "Комерсант".

В Русия "се търсят вече не съратници, а изпълнители", но не само лоялни, а и работещи ефективно - така се формира днес новата властова конфигурация за 2024 г., разсъждава анализаторката.

В интервюто ѝ изобщо не се разглежда възможността Путин да не се кандидатира или да изгуби президентските избори през 2018 г. и да напусне висшия пост още преди 2024 г., когато ще изтече очакваният му четвърти мандат.

За близките години Становая прогнозира в Русия "бавно, но стабилно политизиране на технократите и на властовите институции". Вградени във властовата вертикала и с достъп до ресурсите на страната, днешните разпределители на благата - конкуренти на т. нар. олигарси, близки до властта, неизбежно ще се превърнат в нов елит. И важните решения вече ще се вземат на по-ниско равнище - с одобрението на Владимир Путин, но с минимално участие от негова страна, смята тя.

Властта в Русия получава легитимност не толкова от персоналната народна обич към един конкретен човек, колкото от одобрението за "политическата оферта", формирана от Владимир Путин, подчертава наблюдателката.

"Най-близката до този образ" фигура в Русия по думите ѝ е днешният министър на отбраната Сергей Шойгу. "Не искам да кажа, че той е приемникът (на Путин) - посочва Становая, - но е политическа креатура, с която системата безспорно ще остане здрава и занапред."

"Нима (съветската) система не изтрая няколко десетилетия и след смъртта на Сталин, независимо че на кормилото застанаха други?", напомня тя.

По БТА

Споделяне

Още от Свят