Прогноза за 400 млн. лв. инвестиции и 6 хил. нови работни места през 2017 г.

Прогноза за 400 млн. лв. инвестиции и 6 хил. нови работни места през 2017 г.

В българската икономика ще влязат 400 млн. лв., които разкриват потенциал за нови 6000 работни места през 2017 г., сочи прогноза на Българската агенция за инвестиции (БАИ), на правена на базата на  подадени 20 заявления за сертифициране на проекти.

Интересът на инвеститорите отново е насочен към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти, съобщиха от ведомството в сряда.

Според Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, много бързо трябва да се създадат условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят. “Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна”, посочва той в съобщението. Очакванията на потенциалните инвеститори са за  висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

От началото на годината до сега Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 4 нови проекта за общо 130 млн. лв. и с потенциал за 3330 нови работни места.

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 24 проекта за общо над 385 млн. лв. и опции за над 4700 нови работни места. Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната, което показва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес и инвестиционната среда в България. Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид Микроелектроникс България” ЕООД, “Кока Кола” , “Луфтханза Техник” и други.

Освен това през 2016 г. в БАИ са постъпили и 127 заявления по Закона за чужденците в Република България, като обема на направените вложения са 127 млн. лв.

За сравнение, през 2015 г. Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 12 проекта на обща стойност 189 млн. лв., които ще разкрият 1265 нови работни места.

БАИ е институцията, която освобождава от корпоративен данък предприятия, които инвестират в райони с безработица. За 2016 г. са освободени 19 проекта от корпоративен данък, като ще бъдат реинвестират 83.5 млн. лева в тези райони.

Споделяне

Още от Бизнес