Прогноза за над 9 млн. чужди туристи през 2018 г.

Прогноза за над 9 млн. чужди туристи през 2018 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква 2018 година да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм с над 9 млн. посещения на чужденци. Отчитаме и 7.2 млрд. лв. приходи от международен туризъм за единадесетте месеца на миналата година – повече, отколкото за цялата 2017 г., посочи тя пред бТВ във в торник.

Ангелкова очаква и настоящата година да отчете отлични резултати. Само по инициативата Пловдив – европейска столица на културата 2019 г. се очакват близо 2 млн. туристи, каза тя. по думите ѝ зимният сезон е започнал много добре с около 5% ръст на посещенията. Най-многобройни са гостите от Гърция, Румъния, Великобритания, съседните страни, дори и от конкурентите ни Германия, Австрия и др., допълни министърът.
 
През настоящата година фокус ще бъдат инвестициите в сектора и вътрешният туризъм. Ще бъдат организирани инвестиционни турове, които да запознаят бизнеса с възможностите на България като целогодишна дестинация, каза още Ангелкова.
  
Тя информира, че след вандалското разрушаване на пясъчните дюни между къмпингите "Смокиня" и "Каваците" се въвежда по-засилен контрол от страна на ведомството за опазването им. Вече били сформирани мобилни екипи, които ще правят мониторинг на Черноморието целогодишно, а не само през лятото. Заради тази превенция е предвидено с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да се увеличи размерът на санкциите при премахване на защитените образувания и те да станат 20 хил. лв. за физически лица и 50 000 лв. за фирми.

Министърът на туризма отказа да коментира съдебното решение за отмяната на промените в плана за управление на парк "Пирин", които разрешаваха нови строежи и сеч в защитената територия. Счита се, че сегашният план, чийто срок е изтекъл, но новият такъв още не е разгледан от Висшия експертен екологичен съвет, пречи на намеренията на концесионера на ски зоната "Банско" – "Юлен", да построи нов кабинков лифт за нуждите на курорта.

За икономиката на страната  е важно да се развива зимният туризъм не само на Банско, но и в Боровец, Витоша, Пампорово и курортите в Стара планина при спазване на действащото екологично българско и европейско законодателство, каза Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес