Прогноза: Златото може да стигне 1500 долара за тройунция заради кризата в Сирия

Прогноза: Златото може да стигне 1500 долара за тройунция заради кризата в Сирия

Цента на златото ще достигне 1500 долара за тройунция в стремежа на инвеститорите да намерят сигурно убежище за вложенията си заради опасенията от геополитически рискове на фона на кризата в Сирия. Това прогнозират във в. "Сънди телеграф" анализатори от лондонското Сити, предаде БТА.

В последно време котировките на благородния метал понесоха значителни колебания.

В сряда, след като Западът възприе все по-войнствена реторика спрямо Сирия и участниците на пазарите побързаха да обезопасят инвестициите си, цената на златото прехвърли прага от 1433 долара за тройунция - най-високата стойност от май.

Седмицата обаче приключи на равнище 1395 долара за тройунция, след като британските парламентаристи отхвърлиха предложението на премиера Дейвид Камерън за военна намеса в сирийската криза.

В момента цената на златото се поддържа от засиленото търсене на бижутерски изделия в Китай и Индия (на фона на спада на цените преди това) и заплахата от прекъсване на доставките на злато заради отраслова стачка в Република Южна Африка.

В същото време поскъпването на златото се очаква да бъде недълготрайно - Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ може скоро да започне да съкращава програмата си за стимулиране на американската икономика и ако това стане през септември, цената на златото може да спадне.

През септември 2011 година една тройунция злато достигна върхова стойност от 1900 долара за тройунция. Но предвид инфлацията, отбелязва всекидневникът, това е несравнимо по-ниско от максимума от 873 долара през 1980 година, което, пресметнато към днешната стойност на парите, прави 2475 долара за тройунция.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?