Прогнозата на МВФ за европейската икономика остава песимистична

Прогнозата на МВФ за европейската икономика остава песимистична

МВФ предвижда допълнително задълбочаване на рецесията в Европа. Тревожни остават и прогнозите за България – икономиката на страната може да застине напълно. Това коментира радио Дойче Веле като се позова на публикувания в петък последен доклад на фонда за европейското икономическо развитие в условията на кризата. Както вече бе съобщено, фондът направи някои ревизии на предишните си оценки към по-добри, но като цяло прогнозата му за региона за месеците до края на годината и за следващата година остават песимистични.

Кризата се отразява еднакво тежко на развитите и на развиващите се европейски икономики, заяви директорът на отдела на МВФ за Европа Марек Белка, според когото предстои рязко свиване на растежа.

"Европа е изправена пред безпрецедентна икономическа буря”, каза Белка, след което съобщи най-новите прогнози за развитието на европейската икономика.

"През 2009 година икономическата активност ще се свие с повече от 4%. Това е много рязко свиване, което обаче не се различава особено от прогнозата ни за останалите региони в света”, каза още Белка. Прогнозата за свиване с над 4 процента е за развитите европейски икономики.

Развиващите се икономики, включително и на страните в Източна Европа, ще се свият с 4.9 процента през 2009 година, а през 2010 г. могат да очакват слабо възстановяване. За тях е прогнозиран положителен ръст от 0.7%.

Развитието зависи от това дали на европейско ниво ще бъдат предприети ефективни и координирани мерки срещу кризата, подчерта Марек Белка. "Необходим е общ подход най-вече в областта на финансите, но също и по отношение на макроикономическата политика и регионалната икономическа стабилност", каза той.

Прогнозата за България

Оценката за икономическото развитие на България остава песимистична - спад от 2 процента на БВП за 2009 година, въпреки появилите се неотдавна предвиждания за свиване на икономиката с 3.5 процента.

През 2010 г. тя отново ще отбележи спад от 1 процент.

МВФ е ревизирал финансовите си оценки за съотношението между външните дългове и резервите на източноевропейските държави. България получава сега по-добра оценка – страната трябва да рефинансира външен дълг, който се равнява на 132 процента от резервите, а не 188 процента, както се предвиждаше досега.

Скоростта на възстановяване в Източна Европа ще зависи до много голяма степен от банковия сектор и кредитните потоци, се казва още в прогнозата. МВФ посочва, че финансовият стрес в Източна Европа ще продължи по-дълго в сравнение с други развиващи се региони.

Сбогом на бързия растеж…

Докато Азия и Латинска Америка ще се съвземат до година, на Източна Европа ще е необходимо двойно повече време, смятат анализаторите от МВФ. Фондът предвижда, че след възстановяването си Източна Европа няма да постигне този бърз растеж, който определяше икономическото развитие на региона през последните години.

Потребителското търсене в Източна Европа е твърде зависимо от кредитирането, изтъкват още от МВФ. Макар да е налице необходимост от намаляване на банковото кредитиране, МВФ отбелязва, че ако то остане силно затегнато, това може да има "драматичен ефект върху реалната икономика”.

В случай че тя застине, рецесията ще е много по-продължителна от очакваното. България е сред държавите с най-голяма зависимост на потреблението от кредитирането. Продажбите зависят до голяма степен от това дали потребителите имат достъп до заеми, се казва в доклада на МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес