Прогнози за 5-процентен ръст на чуждите туристи през 2010 г.

Броят на чуждите туристи у нас ще отбележи ръст от 5% през тази година, прогнозира в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Педположенията му бяха определени като "реалистични" от Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризма (СТО). В момента в София се провежда сесия на Комисията за Европа на СТО. За провеждането ѝ, правителството отпусна в края на март 100 хил. лева от бюджета.

Броят на туристите в Европа вече регистрира ръст от 3% в първите два месеца от годината, така че е реалистично в България ръстът да е 5% до края на годината. Страната е развиваща се дестинация и има потенциал секторът да расте, каза Рифай.

Той подчерта, че ръстът в броя на туристите не означава автоматично ръст на приходите, защото туристите избират по-кратки и по-евтини почивки.

Според данни на СТО приходите от туризъм през 2009 г. са намалели с близо 7 на сто спрямо година по-рано. Данни на икономическото министерство сочат, че през 2009 г. туризмът у нас е генерирал 2.68 млрд. лева приходи.

По груби изчисления отрасълът в световен мащаб е изгубил 1.5-1.6 млрд. евро заради изригването на исландския вулкан и последвалата петдневна въздушна блокада, каза Рифай. Отражението на тази "криза" обаче ще е минимално върху целогодишното представяне на бранша, допълни той.

В София Рифай и Трайков са обсъдили създаването на Национална туристическа организация и включването на България в т.нар. сателитна сметка в туризма. Това е статистически инструмент, чиято цел е да се събират адекватни данни от сектора за страните, членки на СТО. Министър Трайков призна, че сега Българската народна банка, Националният статистически институт, хотелиерите и туроператорите предоставят различни данни за броя на туристите и приходите от тях.

След включването на България в "сметката" под турист ще се разбира всеки чужденец, който е бил повече от 24 ч. в страната, без значение от целта на посещението му, стига да е дошъл да харчи пари, а не да изкарва.

Националната туристическа организация ще отговаря за маркетинга и рекламата на българският туристически продукт. Тя ще бъде създадена с новия Закон за туризма, който ще бъде изработен и приет до края на годината. Има два варианта за организацията – тя може да функционира като звено към МИЕТ или като отделна структура, създадена на принципа на публично-частното партньорство, като и в двата случая ще обединява представители на държавата и бизнеса.

Трайков обясни още, че МВнР работи по проблема с издаването на визи за руските граждани и ще разгледа варианта освен в българското консулство, те да се издават в изнесен център и по електронен път. До петък ще има яснота какви облекчения могат да се въведат за руските туристи, които да не са в разрез с правилата на Шенген.

Споделяне

Още от Бизнес