Прогнози за още по-силен туристически летен сезон

Прогнози за още по-силен туристически летен сезон

Министерството на туризма прогнозира още по-силен летен сезон от миналогодишния, когато бяха отчетени рекордни посещения на чужди гости в страната. България става все по-търсен маршрут, за което свидетелстват и ранните записвания от редица генериращи пазари, съобщи министърът на туризма Стела Балтова при откриването на първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ) в Бургас в понеделник.

Големите германски туроператори съобщават за ръст в записванията за България към момента между 22 и 45%, от Русия на този етап се отчита увеличение от 10% също в ранните записвания.

И летищата във Варна и Бургас отбелязват значително нарастване на планираните полети за активния сезон на редица пазари спрямо 2016 г. – от Холандия (57%), от Франция (40%), Чехия (31%), Словакия (21%), Швеция (15%), Полша и Финландия (по 9%), Германия (6%).

Всичко това дава надежди за още по-успешно Лято'2017, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон, заяви Балтова.

Националният съвет по туризъм за първи път заседава толкова рано. "Така имаме възможност да обсъдим своевременно най-актуалните въпроси по подготовката на предстоящия летен сезон", посочи Балтова.

Безплатна здравна помощ за туристите

Съвместно с останалите институции, Министерството на туризма предприема необходимите мерки за осигуряване на своевременно медицинското обслужване на туристите и лоялна конкуренция в предлагането на тези услуги. По данни на Националната здравноосигурителна каса са сключени договори в трите черноморски области - Варна, Бургас и Добрич с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

Георги Паздеров от Министерството на здравеопазването посочи, че осигуряването на безплатната спешна медицинска помощ е сред най-важните акценти в работата на медицинските кадри през активния сезон. Постоянно се извършват проверки за нивата на шум в курортите, за чистотата на водите на плажовете, за дейността на лечебните заведения от болничната и извънболничната помощ. Чуждите туристи са с правата на българските граждани при ползването на медицинска помощ, а цените трябва да са обявени, подчерта той.

През летния сезон се предвижда на място да бъдат проверени от експертните работни групи по категоризиране на 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене развлечения) и 25 СПА обекта.

Концесиите на плажовете

Към момента действащите плажни концесии са 49, а скоро предстои да бъдат подписани още 4 договора за "Свети Влас - Нов плаж", "Обзор-Юг", Къмпинг "Оазис" и Дюни-юг. Договорите за отдаване на морски плажове сега са 63. След проведени търгове трябва да се подпишат нови договори за наем за плажове "Несебър - Стар град", Къмпинг "Веселие", Царево "Василико" и устие на р. Велека, отчетоха от министерството.

То допълни още, че от наеми на плажове за 2017 г. до момента са събрани над 5.8 млн. лв.

Сигурността на туристите

Подготовката на спокоен сезон е сред приоритетите на вътрешното министерство, каза

Божидар Ботев от ведомството. Според него е нужно да се работи съвместно с всички институции, особено за противодействие срещу тероризма.

Константин Райков от Комисията за защита на потребителите заяви, че проверките на контролния орган ще продължат интензивно по цялото Черноморие в съответствие със Закона за туризма и Закона за защита на потребителите. Ще бъдат инспектирани местата за настаняване, заведения за хранене, аквапаркове и развлекателни заведения, СПА центрове и др. Особено внимателни ще са инспекторите по отношение на заблуждаващата реклама.

Достъпът до Единната система за туристическа информация ще е ограничен

Обявена е обществена поръчка за създаване на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и система регистър за настаняване, стана ясно още по време на срещата

Целта е в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините, за да се изсветли секторът, каза Балтова.

Данните от системата няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции.

Рекламата на страната ни като туристическа дестинация

По време на дискусиите е била откроена и ролята на маркетинговите дейности за активното промотиране на страната като целогодишна туристическа дестинация.

От началото на 2017 г. България е участвала на 14 международни туристически изложения със съдействието на министерството. Съизложители в тях са били над 100 компании, общини, организации.

До края на април предстои институцията да реализира още 14 такива участия, като на 4 от тях страната ще се представи с национален щанд (ITB-Берлин, ITM-Москва, MITT-Москва, UITT-Киев), а на останалите с информационен.

На борсата в германската столица на 9 март ще се състои дискусия за българския туризъм, а на 11 март по време на Интурмаркет в Москва - двустранна кръгла маса "Отдих и здраве – съвременни тенденции за развитието на туристическите услуги". На 30 март в Букурещ ще бъде организиран българо-румънски b2b туристически форум с над 200 участници.

Конвенция за етика в туристическия сектор

В рамките на Националния съвет министерството представи актуализиран проект на Конвенция за етика в сектора на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ).

"Това е много важен за отрасъла глобален документ. Като член на Изпълнителния съвет на СОТ, България чрез Министерството на туризма изразява активно позициите си по инициативите на организацията. Убедена съм, че чрез критериите на конвенцията нашата работа ще стане по-качествена и ефективна, което рефлектира върху желанието на туристите да посещават страната ни по-често, при това целогодишно", каза Балтова.

Представените браншови организации одобриха предложението, а получените до 23 март т.г. становища ще бъдат отчетени при представяне на националната позиция до СОТ.

Според Закона за туризма туристическите сдружения в съответствие с устава си разработват кодекси, регламентиращи професионалната етика в сектора и недопускане на нелоялна конкуренция.

Министерството е включено в работна група на СОТ, която да съгласува съдържанието на конвенцията. В рамките на тази група ще бъде изготвен финален проект, който ще бъде представен на Генералната асамблея на СОТ през септември 2017 г. и ратифициран от държавите.

По силата на текста професионалистите в туризма трябва да предоставят на туристите обективна информация за дестинациите и условията на пътуване, както и да гарантират договорните условия пред клиентите си. Те трябва да си сътрудничат с властите за безопасността, сигурността и здравето на потребителите, както и предоставят механизми за репатриране на туристите при банкрут на фирми.

Създават се четири експертни работни групи

На заседанието е било обсъдено и предложението за създаване на експертни работни групи към Националния съвет по туризма. В тях ще могат да се включват освен членовете на съвета също ведомства, научни организации, институти, училища, общини и др.

Съветът по туризма е одобрил работните групи да са четири – по нормативната уредба за категоризиране на обекти, по нормативната уредба за професиите в туризма, по въпросите за изработване, обсъждане и приемане на изцяло нов Закон за туризма и по въпросите на националния маркетинг и рекламата на дестинация България.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?