Прогнозите за световната икономика тръгнаха нагоре

Международни институции прогнозират край на глобалната рецесия и ръст на икономиката още през тази година в свои доклади, публикувани в четвъртък.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) краят на глобалната рецесия наближава по-бързо, отколкото се очакваше преди няколко месеца, и може би вече е настъпил.

Оценките на ОИСР сочат, че икономиката ще се върне към растеж през третото тримесечие на годината. Прогнозите се отнасят за водещите страни от организацията – САЩ, Германия и Франция.

Актуализираните прогнози сочат, че САЩ ще отбележи ръст на БВП от 1.3 на сто на годишна база през третото тримесечие, а в еврозоната ще бъде отчетено повишение от 0.3 на сто. Ръст от 1.1 на сто пък се очаква за Япония.

Според ОИСР икономическият подем на силно развитите икономики през второто тримесечие на 2009 г., включително на Китай, която не е член на ОИСР, е много зависим от правителствените планове за стимулиране и изключително ниските лихвени равнища по целия свят.

Икономическите си прогнози актуализира и Европейската централна банка (ЕЦБ). Новите очаквания са догодина страните от еврозоната да отбележат ръст от 0.2 на сто, което е доста по-добре спрямо предишните прогнози за свиване на брутния вътрешен продукт с 0.3 на сто.

За тази година анализаторите на банката очакват икономически спад от 3.9 на сто. Инфлацията е прогнозирана да възлезе на 0.4 на сто, което е далеч под считаното за таван от ЕЦБ ниво от 2 на сто.

ЕЦБ реши в четвъртък да запази основния лихвен процент в еврозоната на 1% с мотивите, че икономиката се намира в период на стабилизация и все още е рано за промяна на курса и затягане на монетарната политика.

Оптимизъм за икономическото развитие на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) изказа в четвъртък и главният изпълнителен директор на "Уникредит" Алесандро Профумо в интервю за Ройтерс. По думите му страните от ЦИЕ ще излязат дори по-рано от рецесия от западните си съседки.

"Все още не може да се говори за започнало устойчиво възстановяване, но ситуацията определено се подобрява", каза той. "Смятам, че регионът ще излезе от рецесията преди Западна Европа", казва Профумо.

Според доклад на "Мудис" от четвъртък икономиката на Румъния ще се върне по-бързо към растеж в сравнение с други страни в региона като България и балтийските държави. Причината е сравнително по-ниското равнище на задлъжнялост на частния сектор в Румъния и на по-гъвкавата ѝ валутна политика.

От агенцията смятат, че икономиката на Румъния ще се свие със 7-10%, преди да се възстанови отново през 2010 г.

Споделяне

Още от Бизнес