Прогонените от Калище деца на бежанци ще учат във "Враждебна"

Който не иска чужденци, да го обявява по-рано, призова образователният министър Коларова

Снимка: архив

Прогонените от пернишкото село Калище общо девет деца на имигранти от Афганистан, имащи или чакащи бежански статут, ще учат в столичния кв. "Враждебна", обяви във вторник зам.-шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов, цитиран от БНР.

Преди ден хората в селото, наред с учители от местното училище, остро възразиха срещу това децата им да учат заедно със седем първокласници и двама седмокласници от азитската държава, тъй като били заразени с малария, варицела, въшки и глисти и щели да пречат на учебния процес, защото не знаели български.

Стигна се до това общинските съветници от Ковачевци дори да приемат декларация, с която настояват местният Национален детски екологичен детски комплекс, където се настаняват имигранти, да бъде закрит до края на октомври.

Върбанов заяви във вторник, че няма представа каква е причината за внезапно ескалиралото напрежение, но увери, че вината не е на ДАБ. Добави и, че малолетните и непълнолетните бежанци, търсещи закрила, имат право на обучение, а тези, които са получили закрила, имат право да посещават училище.

ДАБ местела децата заради тях, а не заради натиска от местните

По думите му агенцията не се поддава на натиска от местните, а просто иска да настани афганистанските деца в нормална среда. По повод искането на общинския съвет в Ковачевци за закриване на центъра за имигранти, той каза единствено, че такова решение може да вземе Министерският съвет.

"Ние задържаме тези хора там, не са създавали проблеми и не знам какво предизвика напрежението", добави още Върбанов.

"Абсолютно на всички лица, които се регистрират в Държавната агенция за бежанците, се правят медицински изследвания. Не само на децата, но и на възрастните. Категорично заявявам, че няма малария и въшки, от което се опасяват родителите", увери пред Нова телевизия директорът на "Качество на процедурата за международна закрила" в ДАБ Даниел Инджиев.

По повод опасенията на учителите в Калище, че афганистанчетата щели да спъват учебния процес, защото не знаели български, той посочи, че децата са преминали курс на обучение по български език и имат основно ниво на владеене. По думите му в други държави записват деца, дори и без това основно владеене на местния език.

Относно опасението, че не знаят български език, той поясни, че децата са преминали курс на обучение по български език и имат основно ниво на владеене, което според него е достатъчно. Той даде пример с това, че в другите държави записват деца, дори и без това основно владеене на езика на съответната страна. Попитан дали жителите на селото са били в неведение за бежанския лагер и за това, че децата ще учат в основното училище, Инджиев заяви, че не е имало нищо тайно.

"Първите бежанци бяха посрещнати от кмета на селото. Впоследствие представители на агенцията за бежанците многократно са участвали в заседания на общинския съвет, за да отговарят на въпроси на общинските съветници. Децата са записани в училището, те няма как да бъдат изпратени там без предварително записване", добави той.

Недоволството било срещу "завоалирания начин", по който дошли бежанците

От своя страна общинският съветник от Ковачевци Емил Денков коментира, че жителите на село Калище били неприятно изненадани от появата на бежанците, защото те пристигнали през нощта "по завоалиран начин". Той добави, че местните нямат доверие на кмета, тъй като смята, че той е знаел и не е уведомил никого.

"Какъв е проблемът, когато това училище се ползва. За съжаление нашите политици показаха, че реториката на ксенофобията е използвана доста широко. Търсят се смешни доводи, които нямат нищо общо с действителността", възмути се ръководителят на програмата за правна защита на бежанци при Българския хелзинкски комитет Илияна Савова.

Тя допълни, че вече е нещо обичайно политиците да използват такава реторика, но това, че учителите повтарят техните думи, е потресаващо.

Междувременно образователният министър Румяна Коларова призова пред бТВ всички българи, които не желаят в населените им места да бъдат настанявани семейства на бежанци, да обявяват това по-рано, тъй като ведомството не искало да праща децата на имигранти да учат във враждебна среда.

"Твърденията за заплаха, че ако децата на бежанците не бъдат приети, ще бъде спрян училищният автобус, не отговарят на истината", заяви Коларова, добавяйки: "Изпуснат бе шансът за съживяване на училището".

По думите на образователния министър в училището в Калище се обучават едва 18 ученици, разпределени в три смесени паралелки. В селото има деца от малцинствата, които започват училище с не по-добро ниво на владеене на българския език от сирийските деца, смята още Коларова.

Споделяне

Още по темата

Още от България