Прогонените свещеници вдигнаха палатков лагер срещу Светия синод на Максим

Прогонените от църквите си свещеници от така наречения алтернативен синод издигнаха палатков лагер в центъра на София, срещу сградата на Светия синод на патриарх Максим. В петък столичната община издаде разрешение на свещениците, извлечени с полиция от храмовете, да организират палатков лагер в градинката на църквата "Св.София", която се намира точно срещу Максимовия синод.

Повече от 220 църкви и манастири, в които служат свещениците на митрополит Инокентий, бяха превзети рано сутринта на 21 юли със сила от полицията по прокурорско разпореждане. В тях влязоха представители на Светия синод на патриарх Максим и веднага започнаха финансова ревизия.

Най-драстично бе превземането от полицията на последната църква - софийската "Успение Богородично", чийто свещеник Христо Писеров беше пребит от полицаите. В полунощ на 21 срещу 22 юли органите на реда са изкъртили вратата на храма с помощта на метално въже, теглено от камионетка, и брутално са пребили свещеника, защото се заключил вътре в църквата и не ги допуснал доброволно, нарушавайки прокурорската заповед.

Преди да откарат отец Писеров в ареста с мотив "възпрепятстване на органите на реда", полицаите били принудени да го заведат в "Пирогов", за да му се окаже спешна медицинска помощ. Отец Писеров е със счупен нос, избити зъби и вътрешни кръвоизливи, съобщи адвокат Иван Груйкин от българското правно дружество.

Свещеник Писеров бе арестуван в 6-то РПУ в столицата първоначално за 24 часа, като в последствие прокуратурата удължи ареста му на 72 часа и го премести в Националното следствие. В петък Софийският градски съд промени мярката му за неотклонение в подписка и отеца бе пуснат от следствения арест.

Откакто бяха изгонени от храмовете, свещеници от София и Пловдив от т.нар. алтернативен синод на митрополит Инокентий всяка вечер отслужват молебени в градинката пред църквата "Св.София" и спят по пейките. В петък преди обед те отслужиха и утринна молитва на открито. Отец Камен Бараков коментира, че според него няма проблем в издигнатата в четвъртък "палатка-църква" пред храм "Света София" да се правят венчавки и кръщенета на вярващите, които не искат да се черкуват при свещеници от синода на патриарх Максим.

Храм "Св.София" ще остане запечатан и в събота и неделя. Планираните за тези дни венчавки и кръщения се пренасочват към църквите "Св.Неделя", "Св.Георги", "Св.Седмочисленици" и Руската църква.

Също в петък 29 депутати от СДС, ОДС и "Народен съюз" поискаха временна комисия на парламента да проучи действията на прокуратурата и полицията при насилственото отстраняване на свещениците от така наречения алтернативен синод на Инокентий от техните храмове.

Още в деня на погрома, дясната опозиция се обяви против намесата на държавата в църковните дела, а БСП и нововремци защитиха силовите действия с аргумента, че и отците са длъжни да спазват законите в страната.

Два дни след грозните сцени, наречени от някои "Вартоломеевото утро", депутатите от дясната половина на парламента внесоха проект за решение на парламента за създаване на комисия, която да разследва случая.

"Искаме временна комисия, която да проучи обстоятелствата около издаването на прокурорското постановление и действията на полицията при завземането на храмове на свещеници, изваждането им от храмовете, разбиването на врати, малтретирането на свещеници, навлизането в олтари в някои случаи", заяви пред журналистите Лъчезар Тошев от СДС.

Той допълни, че с действията си държавата се е намесила пряко в разрешаването на спора за имоти в Българската православна църква, което е в противоречие с ангажиментите на България по Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Според предложението, временната комисия трябва да работи два месеца и да се състои от 16 депутати - по двама от всяка парламентарна група и двама независими.

Пред БНР в петък главният секретар на Светия синод архимандрит Наум повтори, че вратата на църквата е отворена за всички, които желаят да се покаят, подновявайки офертата към свещениците на митрополит Инокентий да се върнат към официалния синод.

Архимандрит Наум отхвърли възможността да се проведе общ църковно - народен събор заедно с алтернативния синод и заяви, че за 2005 г. е планиран поредния събор според канона и устава на Българската православна църква.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?