Програма "Достъп до информация" с 39 номинации за Деня на правото да знам

39 граждани, неправителствени организации и институции са номинирани за ежегодните награди  на Програма "Достъп до информация", които традиционно се раздават в Деня на правото да знам (28 септември). Те ще се състезават в шест категории - четири позитивни награди "Златен ключ” и две антинагради – "Катинар” и "Вързан ключ”.

Отличени с номинации за най-активни граждани, използващи Закона за достъп до обществена информация, са петима души.

Данчо Заверджиев води пет дела срещу община Ловеч, а по едно от тези дела съдът отменя решението, с което е определена таксата за събиране на битови отпадъци.

Дияна Бончева от Ямбол се е съсредоточила в областта на опазването на околната среда и с нейна помощ са разкрити множество съществени нарушения в общината.

Иван Сапунджиев (Кюстендил) успя да издейства глоба от 17 000 лева за кмета на града Петър Паунов заради отказа му да изпълни съдебно решение за предоставяне на достъп до обществена информация.

Боян Боозов (Варна) стана много популярен със снимката си на двамата спящи полицаи. Той изпрати искане за достъп до обществена информация до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов с питане дали е позволено на служители на реда да спят по време на наряд. Покрай този случай назря голям скандал, който доведе до уволнения във варненската полиция.

Последният номиниран гражданин е Георги Сербезов от Пловдив заради активното си боравене със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

В категорията най-активни неправителствени организации са номинирани Гражданска инициатива "България без дим", "Група Град", Национално движение "Екогласност", Център на НПО – Разград, Движение с екологична насоченост и Български институт за правни инициативи (БИПИ).

В категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация” се състезават журналистите Доротея Дачкова (в. "Сега"), Анна Цолова и Виктор Николаев (Нова телевизия), Константин Караджов (бТВ), Виктория Петрова (бТВ), Павлин Иванов ("Ловеч днес”), Юлиян Христов ("Офнюз") и екипите на вестниците "Класа" и "Видин".

В категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”, са номинирани Контролно-техническа инспекция, служебното правителство, Басейнова дирекция – Плевен, Община Козлодуй и читалище "Баръш".

На обратния полюс е антинаградата "Катинар”. Там са номинирани правителството на Пламен Орешарски, главният прокурор Сотир Цацаров, НАП и Община Търговище.

За анти-наградата "Вързан ключ” за най-абсурдно решение за отказ за достъп до информация) се състезават кметът на Ловеч, кметът на София, Министерството на труда и социалната политика, председателят на общинския съвет в Ловеч, МВР, както и серия от варненски институции - Община Варна (район "Приморски"), Община Варна (общинска полиция), Варненска окръжна прокуратура и Административен съд – Варна.

________________________
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още от На фокус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?