Програма "Дунав" тръгва с 222 млн. евро за развитие на речния регион

Програма "Дунав" тръгва с 222 млн. евро за развитие на речния регион

За развитието на Дунавския регион и подобряване на свързаността между страните ще бъдат инвестирани 222 млн. евро до 2020 г. Това ще стане чрез новата програма "Дунав".  Тя е следствие от разделянето на един от финансовите инструменти от предходния програмен период – програмата "Югоизточна Европа".

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на информационната среща в Плевен. В нея участваха над 200 представители на бизнеса, неправителствения сектор, местните и национални власти, които са потенциални бенефициенти по програмата.

По програмата ще бъдат подкрепени проекти на малките и средни фирми, които имат значителен принос към развитието на Дунавския регион. Ще се финансират и проекти за опазването на природното и културно наследство. Ще се даде възможност и за по-добро използване на ресурсите на река Дунав, посочи Деница Николова. 

Изисква се за всеки проект да има участие най-малко трима партньори от страните участници в програма "Дунав". Кандидатстването става на два етапа. В първата фаза ще се представя концепцията на проекта и ако бъде премината, ще се подава пълното проектно предложение, обясни заместник-министърът.
 
"След Германия най-много запитвания, свързани с програмата, са получени от България, което показва високия интерес и значимост на инструмента за страната", каза Мариус Валентин Никулае, представител от Съвместния секретариат по програма "Дунав".

Обхватът на новата програма "Дунав" включва територията на 14 страни. Девет от тях са членки на Европейския съюз - Австрия, България, Чехия, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия.

Останалите четири са Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова, Черна гора и 4 области от територията на Украйна.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?