Програма "Ирис" ще подпомогне с 620 хил. лв. засегнати от Covid-19 деца и техните семейства

Програма "Ирис" ще подпомогне с 620 хил. лв. засегнати от Covid-19 деца и техните семейства

Програма "Ирис" ще подкрепя засегнатите от кризата с коронавируса семейства в България. Програмата е създадена по инициатива на Българския дарителски форум, Национална мрежа за децата и Фондация "Работилница за граждански инициативи" и ще финансира граждански инициативи (на читалища, нестопански организации, инициативни групи), като максималният размер на безвъзмездното финансиране на един проект е 20 000 лева. 

Програмата ще е насочена към подкрепа на засегнатите от Covid-19 семейства, гарантиране на основните им потребности, както и намаляването на опасността от раздяла между деца и родители. Програмата управлява от Фондация "Работилница за граждански инициативи".

Програма "Ирис" ще предостави финансов ресурс на стойност 620 000 лева като спешна помощ за действия, които ще укрепят уязвими семейства в условия на пандемия и икономическа криза. Програмата е отворена за допълнителни дарения от частни дарители. Сред първите дарители е Фондация Институт "Отворено общество". Дарения могат да се направят чрез изпращане на DMS IRIS на кратък номер 17777, чрез Platformata.bg или директно по банкова сметка на ФРГИ.

Всички условия за отпускане на финансирането могат да бъдат намерени на www.frgi.bg

Пандемията от Covid-19 постави сериозни предизвикателства пред България в областта на здравеопазването. Не по-малки се оказаха тези предизвикателства и пред икономиката. Преодоляването на здравната криза бе сред първите задачи по време на извънредното положение.

Сериозно предизвикателство, с което ще трябва да се справя обществото ни, е икономическото възстановяване и най-вече неблагоприятното влияние на икономическите процеси върху най-бедните и уязвими групи. Хиляди български граждани останаха без работа, регистрирани в бюрата по труда.

Броят на хората в неплатен отпуск и такива, които са били самоосигуряващи се или пък са собственици на микро бизнеси в затруднено положение, също е значим. В допълнение към съществуващия и преди кризата висок ръст на бедност, сравнен с останалите страни, членки на Европейския съюз, новите здравни и икономически предизвикателства поставиха големи групи от деца и техните родители в тежки условия за живот.  

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?