Програма "Околна среда" не дава пари за нови вагони за БДЖ и метрото след 2014

Рискът от загуба на евросредства за екопроекти нарасна над четири пъти за два месеца

Екоминистърът отчете първите си 100 дни. Сн: БГНЕС

Не са предвидени средства по програма "Околна среда" за купуване на нови локомотиви и вагони за БДЖ и за метрото през следващия програмен период, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в отговор на въпрос на Mediapool и се пошегува, че искаме да я скараме с колегата ѝ от транспорта Данаил Папазов.

Заради орязаните 400 млн. евро по оперативна програма "Транспорт", една от последните идеи за преработка на договора за партньорство с ЕС, който заръча парламента на правителството да направи, предвижда тези пари да се поемат от оперативна програма "Околна среда" като отидат за купуване на екологичен транспорт. Това разказаха депутати от управляващата коалиция пред Mediapool. Неофициално информацията им беше потвърдена и от Министерството на транспорта. От думите на министър Михайлова стана ясно обаче, че засега тя не е склонна да има такава ос в програмата. Последната дума ще бъде на лидерите на БСП Сергей Станишев и Ахмед Доган, твърдят депутати.

Мярката екотранспорт беше включена като аварийна в програма "Околна среда" в края на миналата година с цел спасяване на средства от загуба от правителството на ГЕРБ. Така бяха пренасочени около 390 млн. евро от сектор "Води" за купуване на 10 влакчета за метрото, 20 трамвая, 100 тролейбуси и 126 автобуси за петте големи града София, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен.

С изключение на търга за автобусите, всички останали приключиха отдавна и в момента се чака решението на управляващия орган на програма "Околна среда" за подписване на договорите с нея. По думите на министър Михайлова неотдавна е пристигнало решението на Еврокомисията за държавната помощ по тези проекти и скоро може би ще се пристъпи към подписване на договорите.

Рисков обаче се очертава проектът за купуване на противопожарни автомобили с пари от "Околна среда", тъй като МВР все още не е провело тръжната процедура.

Четворно увеличаване на риска от загуба на пари

Заради обжалването на почти всеки търг за изграждането на ВиК или депо за твърди битови отпадъци пък рискът от загуба на средства в края на годината нарасна над четири пъти за два месеца. През юли пред парламентарната комисия по еврофондовете Михайлова го оцени на 29 млн. евро, докато в понеделник съобщи за 123 млн. евро.

В средствата не е включена загуба от завода за боклука на София, защото екоминистърът вярва, че до края на годината Столична община ще успее да подпише договор с избрания изпълнител. В петък еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан заяви подкрепата на Брюксел за реализацията на съоръжението. В момента се чака решението на Върховния административен съд по законността на избора на гръцката "Актор" за изпълнител, която бе оспорена от Комисията за защита на конкуренцията.

През този програмен период няма да се случат 26-те водни договора за 920 млн. лв. без инвестиционни проекти, т.нар. на гола поляна, съобщи Искра Михайлова. "Ако завършим проектирането по тях, това ще бъде успех", допълни тя.

Останалите 63 водни договора за близо 2.3 млрд. лв., с готови инвестиционни проекти, шанс да се случат имат 40, защото вече са избрали строител, каза екоминистърът. Останалите 23 остават за следващия програмен период.

Искаме удължаване за срока за депата

За изграждането на 17-те депа за битови отпадъци сме поискали удължаване на срока до 2015 г., съобщи министър Михайлова, но от думите ѝ не стана ясно за договаряне или изпълнение на обектите. Идеята е всички непостроени депа да бъдат обединени в един голям проект, по който водещо да е Предприятието за управление на дейности по околната среда (ПУДОС), което е под шапката на министерството, обясни Михайлова. По думите ѝ за това имаме подкрепата на Европейската комисия.

До момента страната ни е построила само две депа в София и регионалното в Ботевград.

По думите на министър Михайлова е ясно, че няма да се случат депата в Ямбол и Разлог заради обжалване на мястото за изграждането им от граждански организации, включително и пред Европейската комисия.

Новата програма "Околна среда" с четири приоритета

Оперативна програма "Околна среда" за следващия планов период ще бъде с четири приоритета – води, отпадъци, биоразнобразие и разработване на стратегически документи за климата, съобщи министър Михайлова.

Към момента програмата е с най-голям бюджет от всички оперативни – 1.271 млрд. евро, което обаче е по-малко с около 200 млн. евро от настоящия програмен период.

В сектор "Води" се прави разширяване по отношение на водоснабдяването. През този програмен период акцентът беше върху пречистването на водите.

При отпадъците тежестта пада върху изграждане на инсталации за сепариране, компостиране и оползотворяването на боклука. Пари за нови депа не се предвиждат.

Приоритет при "Биоразнообразието" се дава на определянето на зоните по екомрежата "НАТУРА 2000" и реализиране на устойчивото им развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?