Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Програмата за селските райони е приключила успешно

Няма спрени пари и риск от спиране, санкциите са намалени десетократно, а неусвоени са около 7% от бюджета

3 коментара
Програмата за селските райони е приключила успешно

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. е приключила успешно. Няма спрени пари и риск от спиране; санкциите са намалени десетократно, а неусвоените средства са около 7% от общия бюджет, надхвърлящ 3.1 млрд. евро. Това заявява Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на въпроси, изпратени от Mediapool.

Както е известно, изпълнението на програмата е периодично съпътствано от скандали около Държавен фонд "Земеделие" (агенцията, която плаща около 1 млрд. лева годишно евросубсидии на фермерите), около проектите по ПРСР, честите обвинения в нередности и злоупотреби. По традиция изпълнителният директор на фонд "Земеделие" бива сменян при всяко ново правителство.

Така постъпи и служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев. Освен това бе извършена ревизия на кабинета "Борисов 2". Обявявайки резултатите от нея, служебният премиер Огнян Герджиков съобщи миналия петък, че най-големият проблем е със забавената оценка на изпълнението на старата ПРСР. "Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия", заяви той.

Същото предупреждение стои в публикувания от Министерския съвет на 20 февруари обобщен доклад от проверката: "...Има опасност от спиране на европейски средства и започване на процедура срещу страната....Според информацията от МЗХ неизпълнението на този ангажимент (изготвяне на последваща оценка на ПРСР 2007 - 2013 г.) ще доведе до риск от спиране на средствата по ПРСР от ЕК".

"Както премиерът отбеляза, налице е забавяне в процеса по изготвяне на последваща оценка за изпълнението на ПРСР 2007-2013 г., който можеше да доведе до неблагоприятни последици за ПРСР. Към настоящия момент този риск е елиминиран", се казва в отговора на МЗХ до Mediapool. В него е посочено, че след "интензивна комуникация" с ЕК е постигната договорка до края на декември 2016 г. да бъде представен резюмиран документ, като временно решение, до представянето на финалния вариант на последващата оценка в първата половина на 2017 г.

ЕК не е одобрила финалните плащания от 552 млн. евро за 2015 г.

Към момента Европейската комисия все още не е одобрила финалните плащания от 552 млн. евро направени през 2015 г. по ПРСР.

Притеснения обаче не може да има, защото документите са изпратени в срок и се очаква ЕК да вземе решение за уравняване на сметките, става ясно от отговора на МЗХ.

Документът не е финализиран, защото България оспорва наложената от ЕК финансова санкция от 23 млн. евро върху направените разходи от 552 млн. евро. Тази стъпка е предприета, защото българските власти смятат, че има риск от двойна санкция за страната.

Причината е, че в момента се водят други две помирителни процедури по общо седем мерки, част от които са и в поисканата финансова корекция от 23 млн. евро, обясниха експерти от МЗХ пред Mediapool.

В едната помирителна процедура са мерките по проекти на общините и за насърчаване на туризма (мерки 313, 321 и 322). Първоначално ЕК беше предложила санкция в размер на 235 млн. евро заради нагласени търгове и проблеми с изпълнението на проектите. След представяне на допълнителни документи от българска страна и проверки на евроодитори на място глобата беше намалена до 28.2 млн. евро, а към момента е сведена до 11.1 млн. евро, става ясно от отговора на МЗХ.

Другата все още неприключила помирителна процедура е свързана с мерките за модернизацията на земеделските стопанства и къщите за гости (мерки 121, 123, 311 и 312). Одитът на евроекспертите установи пропуски със спазването на бизнес плана от страна на фермерите и ползваните методи за оценка на обосноваността на разходите. В отговора на МЗХ не е посочена конкретната сума на исканата финансова корекция.

Санкцията за фотоволтаиците е намалена от 28.2 млн. евро на 4.7 млн. евро

Помирителната процедура за т.нар. зелени проекти за изграждане на възобновяеми енергийни източници вече е завършила. Заради двойно финансиране – веднъж с пари от ПРСР и втори път чрез преференциалните цени от държавата за изкупуване на тока, ЕК първоначално искаше санкция от 28.2 млн. евро.

От 1 януари 2015 г. обаче Комисията за енергийно и водно регулиране коригира цените на изкупувания ток от ВЕИ- производители, което е довело до преизчисляване на санкцията от ЕК и тя е намалена до 4.7 млн. евро, става ясно от отговора на МЗХ.

Решението на ЕК е от края на 2016 г. и в него е посочена още една наложена финансова корекция от 1.4 млн. евро за полупазарни стопанства (мярка 141), заради липса на проверки по изискването да продават част от своята продукция.

Освен тези две финансови корекции в размер на общо 6.1 млн. евро, има още четири за предишни години в размер на 26 млн. евро. Така общо наложените към момента санкции от ЕК по ПРСР са над 32 млн. евро.

Отделно България не успя да усвои около 165 млн. евро през отделните финансови години по ПРСР 2007 – 2013 г. Така общо загубеният ресурс по програмата е около 200 млн. евро, което е около 7% от безвъзмездната финансова помощ.

Това е много добър резултат, като се има предвид предприсъдеинителната програма САПАРД, по която бяха загубени около 25% от бюджета.

Няма спрени пари по ПРСР 2014 – 2020 г.

Към момента няма спрени средства по нито една от мерките по новата Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., става ясно от отговора на МЗХ.

През лятото на 2016 г. ЕК временно замрази плащанията по мярка 11 – биологично земеделие заради допуснати пропуски.

В резултат на комуникация между ЕК и българските власти, включително представен план за действие за повишаване контрола в сектора, мярката за временно отлагане на плащанията по биологично земеделие от страна на ЕК е отменена, посочват от министерството.

Задачите пред шефа на фонда в следващите месеци

С идването на служебното правителство в края на януари, директорът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов бе принуден да подаде оставка. За директор на фонда бе назначен досегашният заместник на Порожанов Живко Живков, който отговаряше за плащанията на площ.

През март и април фондът трябва да доизплати евросубсидиите на земеделците за 2016 г., според публикувания индикативен списък. Освен това на 1 март започва новата кампания за кандидатстване по директни плащания.

Успоредно с това трябва да се ускори договарянето на проектите и плащанията по тях по Програмата за развитие на селските райони. По нея към момента са отворени схеми с бюджет от 2.13 млрд. лв. Договорените средства възлизат на близо 800 млн. лв. към края на януари. Това означава, че в следващите месеци трябва да бъдат одобрени проекти за още 1.3 млрд. лв. при подадени проекти от кандидатите на обща стойност около 6.4 млрд. лв.

В края на седмицата се очаква и решението на управляващия орган на програмата по отношение на общинските проекти, където има подадени десетки жалби срещу класирането на кандидатите. Отделно се очаква разглеждането на над 3000 проекта на фермери за инвестиции в стопанствата им (мярка 4.1) и класирането им.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. dimitardi100
  #3

  Браво ! Една добре свършена работа , полезна за България!

 2. [email protected]
  #2

  Започнаха да излизат лъжите на служебното правителство и К.Нинова!

 3. С.Славов
  #1

  С нас в Брюксел няма да им е скучно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.