Програмите на руската служба на ББС свалени от ефира в Москва

Световната служба на ББС разпространи в петък съобщението, че властите в Москва са снели от ефир предаванията на руската служба на УКВ-вълните на московската радиостанция "Болшое Радио".

"Болшое Радио", последният руски партньор на ББС, е известил Буш Хаус, че от днес 17 часа местно време станцията прекратява ретранслирането на рускоезичните програми. През последните девет месеца още две руски компании свалиха от ефир програмите на британската компания.

ББС  уточнява, че собствениците на "Болшое Радио" от компанията "Финам" са били поставени от руските лицензионни власти пред избора или да свалят руската програма от ефир, или станцията да бъде незабавно закрита.

Според ББС становището на руския лицензионен орган е, че в лицензираната програмна схема на "Болшое Радио" не се предвиждало излъчването на чужди програми, е просто несъстоятелно.

ББС смята да изпрати официално възражение, като се аргументира, че лицензът на "Болшое Радио" изрично позволява излъчването до 18% на чужди и чуждестранни програми, съотношение, което е било спазвано изрядно от двете радиостанции.

Разпространено бе и становището на Ричард Самбрук, директор на ББС за международни радио и телевизионни предавания. " Извънредно сме разочаровани, че слушателите на "Болшое Радио" в Москва няма да могат да слушат нашите неутрални и независими новини и информационни програми. ББС вложи през последните месеци значителни сили и средства в развитието на качествено радиопредаване на вълните на тази станция. Нашите програми са достъпни на УКВ-честоти в над 150 столици по цял свят. Невъзможно ни е да разберем по какъв начин сега еднозначните текстове на лиценза могат да бъдат интерпретирани като противоречащи на подробно и коректно формулираните програмни концепции на радиостанцията", се казва в изявлението на директора на ББС Уърлд.

Споделяне

Още от Свят