Проходът на Републиката е полуразрушен

Снимка: Дарик - Велико Търново

Обилните валежи и предизвиканите от тях наводнения разбиха настилката на прохода на Републиката. Големи парчета от асфалтовото покритие буквално са откъртени и отнесени от водата.

По тази причина Хаинбоаз е затворен от четвъртък вечерта. По информация на местните власти близо километър от пътното платно е разрушено от придошлата река Белица. Изронен е асфалт, пропаднали са мантинели и вертикална маркировка.

Проходът на Републиката свързва Гурково в Старозагорска област и Велико Търново. Той осигурява най-прекия път по шосе между границата ни с Румъния при Русе и границата с Турция и Гърция.

"Обстановката е тежка. Благодарение на колегите от областната дирекция не са допуснати нарушения на обществения ред и посегателства върху имуществото на хората", коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който посети района на Велико Търново.

По думите му е възложено да се направи анализ на щетите на Хаинбоаз и след обсъждане ангажираните институции да вземат необходимите мерки за обезпечаване на движението в района. Движението се организира през прохода Шипка и други обходни маршрути.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?