Проходът на републиката ще бъде възстановен до края на юли

До края на юли ще бъде възстановено движението през Прохода на Републиката, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Днес председателят на ведомството Стефан Чайков е проверил как се изпълняват разпоредените от него мерки за по-бързо разчистване на старопланинския проход след наводнението му от проливните дъждове. Той остава затворен за движение за всички видове превозни средства.

Пътноподдържащате фирми работят с максимална мобилизация. От платното са почистени наносите от кал, отстраняват се паднали дървета и храсти. Възстановяват се насипите край пътя, подкопани от наводнението. От заливането на прохода са нанесени щети на пътна настилка и на два моста.
До възстановяване на движението през Прохода на Републиката шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Леките автомобили могат да пътуват без ограничение в двете посоки през всички разрешени за движение старопланински проходи.

Чайков и експерти на областното пътно управление ще направят оглед и на пътя Трявна - Дряново, където също има сериозни щети от проливните дъждове.

В понеделник експерти на пътната агенция ще инспектират републиканската инфраструктура в областите Добрич, Габрово и Велико Търново. Целта е да се направи оценка за състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат за възстановяването ѝ.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?