Произведени с планински суровини продукти влизат в регистър и ще имат лого

Произведени с планински суровини продукти влизат в регистър и ще имат лого

Продуктите, произведени от отглеждани в планината суровини, вече могат да се обозначават със специално лого, но за да го ползват, трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър. Това стана възможно след обнародването в Държавен вестник на Наредба за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество "планински продукт“, съобщиха от земеделското министерство в петък..

Терминът за качество "планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от производители, регистрирани по реда на Наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.

Контролът върху употребата на логото се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията, допълват от агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?