От 26 октомври до 13 януари в Галерията за чуждестранно изкуство

Произведения от колекцията на "Пти Пале" ще покажат очарованието на Париж от 1900 г.

Посланик Филип Отие и аташето по културата Давид Вейзман. Сн. БГНЕС

Голяма изложба на произведения от края на ХІХ и началото на ХХ век от колекцията на известни парижки музей "Пти Пале" ще се открие в четвъртък, 25 октомври, в Националната галерия за чуждестранно изкуство и ще остане отворена до 3 януари.

141 Произведения на живописта, скулптурата, изящни предмети от епохата, фотоси, документи разкриват какъв е бил животът във френската столица по времето, когато там се подготвя и провежда Световното изложение от 1900 г., известно като Изложението на века. Заради него са изградени и двете прочути и до днес изложбени палати - "Гран Пале" и "Пти Пале", които и до днес са известни изложбени места.

Изложбата на френското културно наследство е организирана от Френския институт в България и е част от изложбената програма "Посолствата на Пти Пале". Подредена е в седем зали на Националната галерия за чуждестранно изкуство и ще бъде отворена за посещения от 26 октомври 2012 до 13 януари 2013 г. След това галерията се затваря за мащабния проект на министъра на културата Вежди Рашидов, с който сградата на Техническия университет заедно с крилото на галерията трябва да се превърнат в голям национален музей на изкуството, наричан Българския Лувър.

Изложбата е по инициатива на посолството на Франция в България и на българското Министерство на културата, "Пти Пале", Музеят за изящни изкуства на Парижката община и Галерията за чуждестранно изкуство в София.

При представянето на изложбата преди официалното откриване френският посланик Филип Отие каза, че желанието е изложбата дори да бъде наречена "Париж – София 1900", защото България е била сред участниците в изложението и в рамките на изложбата са представени експонати от това участие.

Проектът, заемащ централно място в културната програма за 2012-2013 година на посолството на Франция, е едно от най-престижните културни събития, организирани от Франция в България след представянето на пълната колекция от скулптури на Едгар Дега (2010-2011) и Архивите на Планетата от Музея "Aлбер Кан" (2011-2012).

Посетителите на изложбата ще могат да видят произведения на Aлфред Рол и Анри Леви, картини на Ернест Рену, запечатали Париж от времето на Бел епок. Пиер-Огюст Реноар, Шарл Жирон и Антонио Ла Гандара изобразяват "Парижанката", а скулптурите на Антоан Бурдел и Огюст Роден пресъздават жените "От края на века".

Парижките спектакли са пресъздадени от Фернан Пеле, Леон Комер и неговия известен "Пиеро" и от прочутия портрет на Сара Бернар от Жорж Клерен.

Показват се и красиви предмети от всекидневието - каната "Опиянение" от Александър Шарпантие, сервиз за вино от Жан Бафие, стол на Ектор Гимар, изящна дръжка на бастун от Франсоа-Рюпер Карабен.

Жан Кариес, Пиер-Адриен Далпейра и Ернест Шаплен разкриват красотата на художествената керамика, а Виктор Пруве, Емил Дере и Андре Жил разказват за "Възрастите на живота". Рене Лалик и Морис Дени илюстрират "Обновяването на църковното изкуство".

Изложбата се допълва с документи, свързани със Световното изложение през 1900 година, както и с колекции, които България е представила на изложението.

Френският институт в България организира допълнителна програма, съпровождаща събитието: Цикъл лекции от изкуствоведи уредници в "Пти Пале", организирани от Френския институт в България; Ателиета за деца и юноши, организирани от фондация EasyArt (Станка Желева и Адриан Вела), за да запознаят младите с изкуството.

Пред Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъдат представени плановете на "българския павилион", за да се изтъкне участието на България във Световното изложение през 1900 година, а много фотографии от епохата ще покажат как е изглеждала сградата отвън.

Филмът на братя Люмиер Париж 1900, заснел посетителите на изложението и субтитриран на български език, ще бъде прожектиран в Галерията за чуждестранно изкуство през цялото времетраене на изложбата.

Очаква се на откриването да дойдат президентът Плевнелиев, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на европейските въпроси на Франция Бернар Казньов, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и посланикът на Франция Филип Отие.

Споделяне

Още от

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?