Производител на електромобили с интерес към България

Манолев разговяра с представители на компанията за електромобили

Една от най-иновативните компании в света в производството на електромобили "OSVehicle“ проявява интерес към България, съобщиха от икономическото министерство.

По покана на "LauncHub Ventures“, на посещение в България е Юки Лиу, съосновател на компанията, която се срещнала със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Двамата обсъдили плановете на предприятието за разкриване на ново производство в Европа като Манолев представил възможностите за инвестиции в страната ни.

"България е една от 9-те държави-членки на ЕС, които със Съвместна декларация са подкрепили приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа“, казал зам.-министър Манолев. Той информирал и че през последните години се изпълнява национален план за насърчаване на електрическата мобилност, а в момента се разработва Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност в България за периода до 2025 г. и хоризонт до 2030 г.

"Налице е устойчива тенденция като отчитаме ръст от 243% при чистите електромобили и 718% при хибридите в периода 2012 – 2014 г.“, допълва Александър Манолев. По думите му обаче все още те заемат минимален брой от всички регистрирани превозни средства – под 1%.

"Затова се надяваме, че ако изберете нашата страна за една бъдеща инвестиция, това ще насърчи и процеса за по-масово навлизане на електрическата мобилност, като ще можете да разчитате и на подкрепа от държавата, защото това е национален приоритет“, каза още икономическият заместник-министър.

"OSVehicle“, които са в процес на ребрандиране под името "Open Motors“, са специализирани в проектирането и производството на превозни средства с отворена рамка – шаси, което да позволи надграждането му, без да се налага смяната на колата. Или с други думи – превозни средства, които могат да се надграждат. Това е противоположно на философията в автомобилната индустрия, която предполага постоянно излизане на нови модели, които да заменят старите. Целта им е техните превозни средства да се ползват за много по-дълъг период като клиентите им просто заменят различни компоненти, за да отговарят те на променящите им се нужди, посочват от икономическото ведомство .

Проектите на компанията, които вече са обявени, включват BusyBee, първият пътнически легален градски автомобил, построен на отворената платформа FabCar, автомобил, представен на Fab10 в Барселона, който може да бъде построен изцяло във FabLab, SPA's Luxury EV, от историческа италианска марка и са изработени от нови високотехнологични материали, "Maker's Car", автомобили, създадени от производители с местни материали като тъкани и дърво, и NIKA, първият свързан автомобил, създаден специално, за да даде възможност за разработка на приложения.

Споделяне
Още от Бизнес