Производители и търговци на газ с интерес към бъдещата борса у нас

Парламентът одобри на първо четене създаването й, от левицата притеснени за възможни манипулации

Производители и търговци на газ с интерес към бъдещата борса у нас

"Булгартрансгаз" вече води преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които проявяват интерес към участие в борсовата търговия с газ, която се планира да стартира от октомври 2019 г. Това съобщи пред журналисти в парламента Владимир Малинов, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартарнсгаз", чието дъщерно дружество "Газов хъб Балкан" ще е оператор на бъдещата газова борса, одобрена в четвъртък на първо четене в парламента. Кои са заинтересувалите се не стана ясно.
 
Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази календарна година газовата борса да започне реално своето функциониране, каза Малинов след гласуването на поправките за Закона за енергетиката, регламентиращи създаването на газовата борса и осигуряването на нейната ликвидност с конкретни количества от "Булгаргаз" и местния добив и задължавайки големите индустриални потребители на газ да си купуват определена част от необходимите им доставки именно от борсата. В същото време обаче всички играчи на пазара ще могат да сключват двустранни договори помежду си свободно.

Малинов посочи още, че капацитетните възможности за търговия на газовия хъб ще бъдат функция от инфраструктурните възможности за транспорт на суровината през наша територия.

В момента държавното газово дружество работи по разширението на газопреносната си мрежа, за да поеме продължението на руския газопровод "Турски поток" до сръбската граница, но проектът е блокиран заради обжалване на поръчката за 2.286 млрд. лв. от декласирания изпълнител – саудитския консорциум "Аркад". Това обаче е не единственият маршрут за възможни нови газови доставки за бъдещата борса. Такива са и газовата връзка с Гърция, по която ще идва азерски газ, но може и втечнен от планираният терминал за регазификация на втечнен газ. Планират се и газови връзки със Сърбия и Северна Македания, както и превръщането на изградения интерконектор с Румъния в работеща газова трасе.

Шефът на "Булгартарнсгаз" припомни, че плановете са при разработване на газовата борса и хъба, съществен пакет от акциите на дружеството "Газов хъб Балкан" да бъдат предоставени на търговци на газ.

Според инициаторите на законовите поправки, те ще позволяват плавното и постепенно преминаване от газов пазар по регулирани цени към свободно договорени тарифи, което сега става възможно заради появата на нови доставчици на газ в региона, които са конкуренти на руската "Газпром".

Дискусията при одобряването на регламента за газовата борса не мина без критиките на БСП. Нейният представител Драгомир Стойнев обяви, че от левицата ще се въздържат при гласуването. "Няма как да не сме притеснени, че нямаме енергийна стратегия, а работим на парче", коментира той в пленарната зала.

Стойнев направи паралел с енергийната борса, която в последно време е обект на постоянни критики за провежданите търгове и не спират съмненията за манипулации от страна както на продавачите, така и на купувачите на електроенергия. Според левицата същото може да се случи и на газовата борса.

Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков обаче ситуацията изисква да не се губи повече време, но ще се подхожда внимателно към случващото се на газовата борса.

По думите му развитието на газовата търговия и конкуренция ще позволи намирането на най-добрите цени за потребителите и това от своя страна ще допринесе за увеличаването на газификацията в страната, която е на незначителното ниво от едва 3 процента. Колкото повече доставки от различни източници се търгуват на газовата борса, толкова повече може да се увеличат тези 3-4 процента, които ползват газ, смята депутатът.

С тезата му се съгласи и народният представител на ДПС Рамадан Аталай. Според него ако не се приеме свободният борсов пазар, няма как да се увеличи газификацията в страната.

"Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ, но няма как да се либерализира пазарът, при положение, че имаме един доставчик на природен газ", обясни тя и допълни, че, ако имаме няколко различни източника, тогава ще имаме и пазар, и конкуренция. Този момент според нея е назрял сега. Сега се създават условия да имаме възможност за доставка на природен газ от различни източници, и трябва да имаме възможност и за газова борса, смята тя.

Петкова каза, че със сегашните законови текстове постепенно, с много малки стъпки, се либерализира газовият пазар у нас. Тя увери, че всеки елемент от законопроекта ще бъде внимателно анализиран, ще бъдат разгледани и всички евентуални рискове, за да могат да се предотвратят.

Трябва да бъдат спокойни и потребителите на природен газ, и дружествата, никой няма да направи нищо, което противоречи на техните интереси, посочи енергийният министър.

Ако има съмнения за тръжни манипулации, компетентният орган, към който всеки трябва да се обърне, е Комисията за енергийно и водно регулиране, заяви още министърът на енергетиката по повод изразени опасения в пленарната зала от страна на левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?