Производители на храни искат повече директни продажби, за да няма спекула

Производители на меса, яйца и хлебни изделия заявиха, че няма възможности за спекулации в предлагането на тези продукти по производствената верига и коментираха, че ако им се осигурят още възможности за директни продажби на храни на потребителите, няма да има такава спекула, каквато е в момента. Това стана ясно в сряда след среща на браншовите организации на производителите със заместник-министрите на земеделието Цветан Димитров и Светлана Боянова.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов до петък те трябва да представят доклад за поскъпване на хранителните продукти и целта на сегашните разговори е да се направи анализ има ли административни и законови процедури, които калкулират допълнителни разходи за производителите и увеличават себестойността на продукцията. Обсъдено е също и какви са инструментите държавата да ги компенсира, така че те да не са за сметка на потребителите, съобщиха от земеделското министерство.

Производителите увериха, че по производствената верига няма причини, които да водят до спекулативно предлагане. Животновъдните организации посочиха, че при тях стойността на агнешко и свинско месо не е повишена спрямо предходната година и няма обективни предпоставки това да се случи по празниците. Те разчитат много и на предвидените държавни помощи за 2012 г. от фонд "Земеделие”

Производителите на яйца посочиха, че дълго време са работили под себестойност и в момента цените на техния продукт едва покриват себестойността. Те се ангажираха да потърсят резерви за оптимизиране на разходите си и казаха, че от няколко дни при някои производители в момента дори има известно намаление. Според хлебопроизводителите цените на техните изделия по Великден няма да се повишат.

Фирмите настояват да се предприемат законови действия за регламентиране на взаимоотношенията между производители, преработватели и търговци. Те също искат да се разшири възможността за директни продажби на продукция от фермите, както и да се облекчат административните процедури за кандидатстване на финансиране по линия на директните плащания и европейските субсидии.

Предложенията на производителите ще бъдат представени на работната група между министрите на земеделието, на финансите и на търговията, сформирана по нареждане на премиера, допълниха от агроведомството.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?