След закана на Найденов да пусне евтин полски внос и да спре субсидии за птицевъди

Производители на яйца обещаха да задържат цените

Министър Найденов с картон яйца. Снимка: БГНЕС

Българските производители на яйца са поели ангажимент да задържат цените на продукцията си и при възможност да ги намалят, но акцентираха върху това, че пазарът е този, който регулира цените при спаднало търсене, каквото вече се отчита. Това съобщиха производителите във вторник след среща със земеделския министър Мирослав Найденов в Пловдив, след като по-рано през деня агроминистърът заплаши, че ще пусне евтин внос на яйца от Полша и ще спре субсидиите за птицевъдите, ако не намалят цените.

 

Найденов увери след разговорите, че "всички от тях ще натиснат цените надолу". "Още от днес те обещаха, като национално отговорен бизнес, не само да натиснат цените надолу, а в последната седмица преди Великден, когато търсенето ще бъде най-високо, да има и промоции, промоции, които сигурно ще бъдат за тяхна сметка, но държавата с мерките, които предприема, ще намери начин да върне този жест. Надявам се обществото пък да върне жеста, избирайки българското", заяви министърът.

 

Фирмите обаче заявиха, че и без това си правят великденски промоции и пазарът, а не държавата, диктува цените и ще направят всичко възможно да ги задържат. Според тях стойността на яйцата ще се балансира с очакваното пускане на нови производствени мощности.

 

След срещата с птицевъдите министър Найденов обясни, че е разбрал от тях, че търговските вериги слагат надценки между 10 и 12 стотинки за брой яйце,и ги определи като "неморално високи". Той изрази надеждата си, че среща и с търговците на хранителни продукти в сряда ще доведе до допълнително намаляване на цените на яйцата.

 

Агроминистърът каза още, че е поръчал на Българската агенция за безопасност на храните да засили проверките на яйцата и граничния контрол при вноса им, тъй като вече има информация за опити за нелегален внос на продукция от Сърбия и Македония.

 

Това, което се случва с цените на яйцата, не е нормално, при положение, че в големите европейски столици те са по-ниски с 10 стотинки от тук, коментира преди срещата с птицевъдите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриването на селскостопанската изложба АГРА в Пловдив.

 

"Ако е опит за спекула, да се пробва пазарът, нека това да спре веднага", нареди агроминистърът, който по-късно през деня има среща с производители на яйца по проблема с рязкото повишаване с 16 ст. на цената на бройка яйце от края на миналата седмица. Сред причините за поскъпването се сочат и изискванията на ЕС за отглеждане на кокошките носачки в по-широки клетки, заради което страната ни е заплашена с наказателна процедура.

 

"Тези, които си играят с цените, се надявам да са наиграли", допълни той и увери, че няма да позволи подобна спекула.

 

Той припомни, че Министерството на земеделието и храните е заделило субсидии за птицевъдите (25 млн. лв. - бел. ред.), за да спазят изискванията за "щастливите кокошки" и посочи, че ако цените на яйцата не се регулират сега, то министерството ще преразгледа раздаването им.

 

"Няма да се месим на пазарния принцип, но могат да се внесат полски яйца, които са по-евтини. Директивите за щастливото отглеждане важат за целия ЕС, а в другите страни не се наблюдава поскъпване. Явно в България пробват пазара преди празниците", допълни Найденов.

 

Преди това пред бТВ той обясни как преди около месец-месец и половина имал среща с българските производители, които настойчиво го помолили да ги защити от нелоялната конкуренция от полските производители.

 

“Тогава държавата се намеси и почти спряхме вноса на полските яйца, които са чувствително по-евтини“, заяви Найденов.

 

В края на януари, след като стана ясно, че страната ни е заплашена със санкции задето не спазва директивата за т.нар. щастливи кокошки, агроминистърът обяви, че изискванията не се спазват от още 14 страни членки на ЕС и заяви, че ще иска вече при вноса на яйца сертификат за "щастливи кокошки". Тогава той даде пример как внос на яйца от нещастни кокошки от Полша подбива пазара.

 

Сега Найденов заяви: “Аз ще се обадя на полския си колега, с който сме в много добри отношения, и ще го помоля вносът към България да продължи. Така че, ако това не престане в рамките на дни, т.е. ситуацията с цената на българските яйца не се нормализира, ще отворим пазара за полски яйца, които ще нормализират незабавно цената, защото производството в Полша е голямо. Не искам това да звучи като предупреждение или заплаха, но нека да е ясно – интересите на българския потребител са на първо място“, каза агроминистърът пред бТВ.

 

Той цитира информация от аграрните ни аташета в различни европейски страни, според която в Париж яйцето се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки.

 

Найденов смята, че ценовата спекула е свързана с Великден, а не се дължи на европейската директива за условията, при които се отглеждат кокошките.

 

“Ако причината за поскъпването е в европейската директива за ощастливяването на кокошките, то би трябвало и яйцата във Франция да са по-скъпи“, посочи той.

 

“Ако причината е в търговските вериги, ще има действия по отношение на тях,” увери Найденов. Ако има съмнения за картел, ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията, увери министърът на земеделието и храните.

 

В сряда той ще се срещне и с търговците, тъй като практика било производителите и търговците да си прехвърлят вината за повишението на цените.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?