Производителите и преработвателите на маслодайна роза влизат в регистър

Новите насаждения - само със сертифициран материал

Производителите и преработвателите на маслодайна роза влизат в регистър

Производителите на маслодайна роза, фирмите, които изкупуват цветовете, и преработвателите ще трябва да се вписват в национален регистър, да работят само с договори, да декларират произхода на материала, а новите насаждения могат да са само със сертифициран посадъчен материал. Това предвижда нов Закон за маслодайната роза, одобрен от правителството на редовното му заседание в сряда.

Законът бе обещан на производителите на рози и преработвателите след протести през миналия май заради ниските изкупни цени на розовата продукция, които пък бяха оправдани с падналото качество на стоката в резултат на засаждането със съмнителни сортове. Целта на сегашните текстове, които подлежат и на одобрение в парламента, е да се гарантира качеството на българското розово масло.

Регламентира се, че като маслодайна роза са класифицирани само два вида роза дамасцена и въвежданата сега бяла роза алба.

Ако влезе законът в сила, всички по веригата трябва да се регистрират в национален електронен регистър, като посочат къде са им розовите масиви и преработвателните мощности. Трябва да се обявяват всички сключени договори за изкупуване на цвета, което според правителството ще изсветли сектора. Розопроизводителите ще са длъжни да съхраняват документи за произхода и количеството на изкупения цвят от маслодайна роза за срок от 5 години. Така ще може да се проследява целия път на розата от полето до розоварната.

Брането и изкупуването на розов цвят ще става само в определен със заповед на кмета на общината часови период. Изкупуването на цвят от маслодайна роза вече ще може да се извършва директно в розоварната или в пункт на преработвателя, а кметът ще решава къде да са пунктовете за изкупуване на розов цвят.

Към министъра на земеделието, храните и горите ще се създаде консултативен съвет за маслодайната роза, където да се решават ключови проблеми, свързани с отглеждането и преработката на маслодайна роза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?