Производителите на играчки у нас подписват пакт за безопасност

Производителите на детски играчки у нас са готови да подпишат пакт за предлагане на безопасни стоки, съобщи еврокомисарят по защита на потребителите  Меглена Кунева, която в четвъртък даде старт инициативата "Коледата безопасна! Внимавайте какво подарявате на децата". Очаква се подписването на документа да стане в понеделник.

Коледната кампания за безопасност на играчките ще бъде подсилена от по-чести проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Меглена Кунева посочи, че с обединяване на усилията на търговците, производителите, организациите за защита на потребителите, митниците, медиите, ще се постигне ефект в борбата срещу вредните стоки.

Тя даде като пример за сериозна промяна в контрола върху опасните продукти  Китай, където за последните три месеца е бил проследен произходът на 300 типа опасни стоки, като предходната година и половина това е било направено само за 80 вида вредни продукти.

Целта ни е не просто да спираме опасните стоки на европейските граници, а да направим така, че Европа да бъде носител на стандарт  в света за безопасни стоки, посочи еврокомисарят.

Сред начините за проследяване на опасните играчки е поставяне на чип в тях, с който може да се проследи от коя фабрика са произведени, както и добрият митнически контрол на границите на ЕС, каза още Кунева.

Споделяне

Още от България