Производителите на картофи получават 5 млн. лв. за семена и торове

Найденов на среща с картофопроизводители

Производителите на картофи ще получат 5 млн. лв. за закупуване на семена и торове по европейската помощ de minimis в началото на месец юни. Това е станало ясно по време на срещата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с представители на Националната асоциация на картофорпоизводителите, съобщиха от агроминистерството.

Приемането на заявленията и необходимите документи в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще започне от 11 май и ще продължи до 19 май 2012 г.

 

ДФЗ ще извърши проверки на кандидатите и ще сключва договори от 23 май до 5 юни.

 

Изплащането на средствата ще започне от 8 юни. Производителите ще получат до 180 лева за декар, като помощи ще се дават за насаждения над 1 дка.

 

От министерството на земеделието разпространиха и справка за вноса на картофи у нас през миналата година, според която от Европейския съюз са дошли 2816 тона, а от трети страни – 1146 тона.

 

Най-големият вносител на картофи у нас е Германия с 928 тона, следвана от Египет със 790 тона, от Франция – с 607 тона, и Турция – с над 350 тона.

 

Извършените проверки на Българската агенция за безопасност на храните на пазара у нас са констатирали, че в повечето случаи картофите от Франция, Германия, Австрия, Белгия, Чехия, Словакия, Египет са в чували, маркирани с обозначителни ленти или етикети, и са предоставени документи за произход. Картофи с произход България масово са без етикети и обозначителни ленти.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?