Производителите на Виагра и Ботокс се сливат в историческа сделка за 160 млрд. долара

Производителите на Виагра и Ботокс се сливат в историческа сделка за 160 млрд. долара

Американската компания "Пфайзер" (Pfizer Inc, производител на Виагра, ще купи производителя на Ботокс "Алерган" (Allergan Plc) в историческа за отрасъла сделка за 160 млрд. долара и ще премести централата си в Ирландия, за да спести данъци, предаде Ройтерс в понеделник.

Придобиването ще създаде най-големият производител на лекарства, който ще запази името "Пфайзер" и изпълнителния директор на американската компания Йън Рийд. Неговите комбинирани годишни приходи ще са около 64 млрд. долара. Според експертите по сливането то ще спести 2 млрд. долара в първите три години от кооперирането на дейностите. Сделката се очаква да бъде приключена в края на 2016 г. след одобрението на регулаторните органи в САЩ и Европа.

"Пфайзер" ще плати 363.63 долара за акция на "Алерган". Акционерите на "Алерган" ще получат за всеки от сегашните си дялове по 11.3 акции от общата компания. Сегашните акционери на "Пфайзер" ще получат една акция от новата компания за всяка своя акция, посочва Асошиейтед прес.

Това сливане е най-голямата сделка във фармацевтичния сектор и най-голямата т. нар. инверсия в историята - маневра, с която американска компания се преориентира към страна с по-ниски корпоративни данъци. Досега усилията на американските власти да прекратят тази практика не са довели до особен резултат.

Ако досега "Пфайзер" плаща 35-процентен данък върху печалбата си, новата компания ще плаща 12.5 на сто в Ирландия.

Споделяне

Още от Бизнес