Производителят на авиочасти "Удуърд" ще инвестира над 10 млн. лв. у нас

България може да се развие като производствен център на части за самолетостроенето

Производителят на авиочасти "Удуърд" ще инвестира над 10 млн. лв. у нас

Производителят на самолетни части "Удуърд" ще инвестира още над 9 млн. лв. в разширяване на базата си в София, а "Традео БГ" близо 1 млн. лв. в разработването на интегрирана система за управление на инвестиционен посредник. Двете компании получихао сертификат за първокласни инвеститори (клас "А") по Закона за насърчаване на инвестициите.

Инвестициите на двете компании ще доведат до разкриване на 160 нови работни места. И двете фирми са базирани в София.

Двата проекта са във високотехнологични дейности от производствения сектор и от сектора на услугите, които са приоритетни в политиката на Министерство на икономиката за насърчаване на инвестициите, каза министърът на икономиката Емил Караниколов при връчването на сертификатите.

Амбициите са с разширяването на първия голям производител на части за самолетостроенето, след него да дойдат още компании от сектора по примера на изработването на части за автомобилната индустрия, които превърнаха България във водещ център в региона, надяват се от икономическото министерство.

"Удуърд България" с инвестиция за 9 млн. лв.

"Удуърд България" е първото дружество у нас, което ще работи като доставчик на световната авиоиндустрия. Разширяването на базата ѝ в София е част от развитието на европейски производствен обект на  американската компания "Удуърд" (Woodward Inc). Тя е водеща в авиационното производство и работи с компании от ранга на "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing), каза Емил Илиев , управител на българския офис.

По думите му до момента у нас са инвестирали близо 1 млн. лв., а с новите вложения инвестициите ще надхвърлят 10 млн. лв.

Американската компания е наела 1100 кв. м офиси и 2000 кв.м производствена площ в "София еърпорт център" през ноември 2015 г. за срок от 5 години с опция за удължаване с още три години, става ясно от отчета на дружеството. Там ще се изработват различни възли и компоненти, свързани с управлението на горивната система на самолетите и контрола на задвижващите механизми като задкрилките на крилата и опашния сектор. Те ще отиват в завода на "Удуърд" в  Найлс, щата Илинойс, където ще се влагат в по-големи продукти за клиентите.

Детайлите, които се изработват у нас, се правят от изцяло вносни суровини и материали, които след производствения процес се пращат в Чикаго, където влизат в по-големи възли и излизат като продукти, ползвани от строителите на самолети. Поради липса на авиоиндустрия в България все още няма изградена мрежа от вносители, което може да се промени в бъдеще по примера на изработването на части за автомобилния сектор.

"Удуърд България" е правоприемник на създаденото у нас през 2002 г. българско дружество "ИДС Солар" на  швейцарската IDS. Американците купуват компанията в началото на 2012 г. Капиталът на "Удуърд България" е 3.1 млн. лв. За 2016 г. дружеството приключва със загуба от 1.69 млн. лв. То е реализирало приходи от 9.1 млн. лв., които са с 916 хил. лв. по-малко спрямо 2015 г. В същото време разходите му са се увеличили с 1.44 млн. лв. основно заради покупката на материали и външни услуги, което е причина за отрицателния финнсов резлтат, става ясно от публикувания отчет в Търговския регистър.

В компанията работят 68 служители. Плановете ѝ са да разкрие още 107 нови работни места, каза Емил Илиев.

В Европа "Удуърд" има заводи в Германия и Полша, където се произвеждат енергийни конвертори.

"Традео БГ" ще инвестира в софтуер за инвестиционни посредници

"Традео БГ" също предвижда разширяване на съществуващо си предприятие, което се намира в столичния квартал "Хаджи Димитър". Компанията ще разработи продукт, който цели да помогне инвестиционните посредници да организират и управляват ефективно процесите си чрез софтуер за менажиране на риска, каза Алекс Бехар, управител на дружеството.

По думите му с реализацията на проекта ще бъдат разкрити над 50 нови работни места.

"Традео БГ" започва дейността си у нас на 15 декември 2015 г. Компанията се занимава с производство, разработка и поддържане на финансов софтуер. Капиталът на компанията е 2000 лв., а неин собственик е Алекс Пламенов Бехар.

За последните две седмици на 2015 г. дружеството е реализирало приходи от продажби за 41 хил. лв. и е излязло на печалба от 2000 лв., показва финансовият му отчет. За 2016 г. той все още не е публикуван в Търговския регистър.

От началото на 2017 г. по закона Закона за насърчаване на инвестициите са сертифитнирани 11 проектa, от които 7 са във високотехнологични производства и услуги, каза министър Караниколов. Планираните инвестиции възлизат на общо над 158 млн. лв., а заявените нови работни места се очаква да са над 4000.

Споделяне

Още от Бизнес