Производството на биопродукти у нас нараснало с близо една трета

Производството на биопродукти у нас нараснало с близо една трета

С 30 процента се е увеличило производството на земеделски продукти по биологичен начин, без употреба на торове, препарати за растителна защита и антибиотици при оглеждането на животни, през 2011 г. в сравнение с предходната година и спрямо производството на селскостопанска продукция по конвенционален начин. Това съобщи във вторник заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на базар на продукти от сертифицирани български биопроизводители.

Само при зеленчуците ръстът на биопроизводството е 60 на сто и по естествен начин се отглежда зарзават върху 670 хектара площ. Трайните насаждения като орехи, лешници, бадеми и кестени, които са сред най-предпочитаните за биологично отглеждане, са се увеличили също с над 60 на сто. След тях са сливовите насаждения - с 40 на сто, както и кайсиеви и ябълкови градини. Най-големи площи с биокултури заемат пшеницата, царевицата, ечемикът и ръжта, сочат данните, представени от Димитров.

 

Сред биопродуктите, произвеждани у нас, вече влизат и нетрадиционните за нашата страна маслини и други нетипични култури, допълни зам.-министърът.

 

Значителен ръст бележат и отглежданите по биологичен начин животни - 10 000 овце и кози общо, 58 000 пчелни семейства за производство на биомед, както и първата регистрирана биоферма с 200 бизона.

 

През 2011 са произведени 194 тона билогично кисело мляко, 144 тона бяло саламурено сирене и близо 1270 тона билогичен пчелен мед. Това е значително повече от предходната година, продължи със статистиката Димитров.

 

Девет са фирмите у нас, които имат разрешение от агроминистъра да контролират биологичното производство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес