Производството на фалшив пармезан надхвърлило това на оригиналния

През 2012 г. силно земетресение в Северна Италия нанесе щети на производителите на пармезан. Сн. ЕПА/БГНЕС

Производството на фалшиво сирене пармезан за първи път през 2014 г. е надхвърлило това на оригиналния продукт. Освен това цената на традиционното италианско твърдо сирене е намаляла с 20%. Всичко това застрашава бизнеса на производителите от областта Емилия - Романя, между Парма и Болоня, заявиха представители на сектора, цитирани от агенция "Франс прес".

По техни данни през миналата година са произведени 295 000 тона оригинален пармезан и около 300 000 тона имитиращи продукти, които се правят основно в САЩ. Цената на италианското сирене пък паднала от 9.12 евро за килограм през януари 2014 г. до 7.31 евро през декември.

Тази ситуация излага на риск сектора, който има оборот от около 4 млрд. евро, ако се вземе предвид и сиренето "грана падано", което е близко до пармезана, твърдят производителите. Според тях тези проблеми застрашават много повече производството на пармезан, отколкото разрушенията в следствие на силното земетресение в района Емилия-Романя от 2012 г. Сиренето "пармиджано реджано" е защитено на европейско равнище и това име могат да носи само продуктът, произведен в този италиански регион.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес