Производството на мебели расте, износът се е увеличил с 2.5%

Производството на мебели расте, износът се е увеличил с 2.5%

Макар и с по-бавни темпове, производството на мебели отчита растеж през изминалата 2015 г., който е бил движен основно от износа. За периода януари – ноември 2015 г. данните на НСИ сочат за ръст от 2.5%. За сравнение година по-рано износът се увеличи с 11% на годишна база.

Това стана ясно по време на конференцията "Нови перспективи пред износа на мебели, оборудване и интериор". Форумът е организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в партньорство с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и ИКЕА.

Производството на мебели у нас обхваща около 1.7% от стойността на индустриалното производство и създава 2.5% от добавената стойност в индустрията, каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на форума, в който участваха над 100 представители на български компании от мебелната индустрия.

Браншът осигурява заетост на около 20 000 души, което е 4% от заетите в промишлеността. С производството на мебели се занимават около 2100 фирми. През 2014 г. предприятията от бранша са произвели продукция на стойност 896 млн. лв., като тя бележи тенденция на нарастване през последните години, посочи Петров.

По време на срещата бяха представени добри практики на български производители, които успешно работят с ИКЕА като произвеждат мебели и изделия от текстил и пластмаса.

Представители на шведската компания от своя страна подчертаха, че ИКЕА има сериозни амбиции да увеличи доставките си от България и е готова да работи с българските компании за осигуряване на необходимите параметри и качество на изработваните продукти.

Очакванията са този процес да насърчи развитието на българските фирми в бранша и да създаде предпоставки не само за успешно сътрудничество с ИКЕА, но и трайно да подобри експортните позиции на българските мебелни производители на международните пазари.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?