Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Производството на месо вреди на климата колкото и добивът на петрол

4 коментара
Производството на месо вреди на климата колкото и добивът на петрол

Петте най-големи производители на месо в света заедно създават повече парникови газове от ExxonMobil, Shell или BP, показва ново изследване на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО), пише австрийският в. „Стандарт“, цитиран от БТА.

Сред най-големите потребители на месо в света е Австрия. Всеки австриец годишно изяжда 100 килограма говеждо, свинско и птиче месо. И докато в страната потреблението на месо изглежда е в стагнация, в света то продължава да расте.


Според ФАО производството на месо в света е скочило над три пъти през последните 50 години. Това може да е добре за любителите на месото, но създава значителен проблем за околната среда и изостря климатичните промени, тъй като стоките с животински произход са хранителните продукти, които най-силно натоварват климата, установява неправителствената организация Global 2000.


Веригата на отделяне на парникови газове в този сектор е особено дълга. Животните се нуждаят от такива количества фураж, че месопроизводителите често не могат да покрият нуждите си само от собствената си страна. Подобно на много други страни Австрия внася големи количества соя, чието отглеждане и необходимото за него изсичане на гори води до значителни емисии парникови газове. При усвояването на храната, кравите отделят метан, който води до затопляне на климата. Още повече парникови газове се отделят при преработката и транспортирането на месото.

Петте най-големи производители

Най-голям принос за затоплянето на климата в месодобивния сектор имат най-вече няколко големи концерна, сочи ново изследване на Института за селскостопанска и търговска политика.


"Общо петте най-големи концерна, произвеждащи месо и мляко, в момента отделят повече парникови газове годишно отколкото петролните гиганти ExxonMobil, Shell или BP", установяват учените.


Месодобивният сектор може до 2050 година да погълне над 80 % от квотите за парникови газове и по този начин да направи невъзможно постигането на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на повишаването на температурите до 1,5 градуса по Целзий, посочват авторите на доклада.


Сред петте най-големи емитенти на парникови газове в сектора са компаниите JBS, най-големият световен производител на месо от Бразилия, следван от американските Tyson Foods, Cargill и Dairy Farmers и новозеландската компания Fonterra.


Двайсетте най-големи производители на месо и мляко пък заедно отделят повече парникови газове от Германия, Канада, Австралия или Великобритания.

Китайският глад за месо

Докато в Европа и САЩ консумацията на човек от населението е висока, то Китай благодарение на размерите си стана най-големият емитент на парникови газове, създавани при консумацията на месо. Още през 2005 година в страната се е произвеждало повече месо от където и да било другаде. Общо САЩ, ЕС, Бразилия, Аржентина, Австралия и Китай покриват 68 % от световното производство на месо.

Недостатъчни данни

Изследването отправя критики към компаниите, които не предоставят пълни и съпоставими данни, от които може да се направи извод за приноса им към затоплянето на климата. Достоверни оценки за отделяните парникови газове са предоставили само четири компании - NH Foods (Япония), Nestle (Швейцария), Friesland-Campina (Холандия) и Danone (Франция). Компаниите освен това нямат задължения да свиват емисиите си.


За да се предотврати опасно покачване на температурите, консумацията на месо на човек от населението трябва да се понижи до 22 килограма към 2030 година и до 16 килограма към 2050 година, твърди "Грийнпийс".


В момента сред източниците на печалба на концерните са държавните субсидии, отпускани за фураж и като цяло социалните и екологични последици биха вдигнали много повече цената на месото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. тото
    #4

    НО НИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ ТОВА ПРОИЗВОДСТВО НА ВСЕ ПОВЕЧЕ Е ЗАЩОТО ОТ 1948 НАСЕЛЕНИЕТО СЕ Е УВЕЛИЧИЛО 300 % ОТ 2.5 МИЛИАРДА НА 7.8 МИЛИАРДА ДНЕС .НЕ САМО ГОВЕДАТА А ГОТВЕНЕ НА ЯДЕНЕ ВСЕКИ ДЕН НА ОТКРИТ ОГЪН ЗА 4-5 МИЛИАРДА ЗА ГОДИНА ГОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ХОРАТА СА НАЙ ГОЛЕМИЯ ЗАМЪРСИТЕ.ВЕЧЕ СМЕ МНОГО КАТО 500Г.ЧОВЕК КОЙТО САМО ЛЕЖИ И ЯДЕ И СКОРО НЯМА КЪДЕ ДА ЛЕЖИ КАМО ЛИ ДА ЯДЕ.

  2. анита хегерланд
    #3

    "Диагностиката" на климата не е пълна, непрекъснато ни заливат с отделни шокиращи статистики. За да се реши подобен проблем, той трябва да се представи в неговата пълнота и детайлност.

  3. dimitardi100
    #2

    Умните хора не ядат месо или в много ограничени количества !

  4. Капитан
    #1

    след прочитането на тази статия, и ако все още ви е останал грам здрав разум, би трябвало почитателите на някой идеи , да се замислят дали подкрепят правилните хора.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.