Производството на опиум в Афганистан нараства с 43%

Производството на опиум в Афганистан нараства с 43%

Териториите, на които се култивира опиумен мак в Афганистан, са се увеличили с 10 процента през настоящата 2016 г., след спад през 2015 г. и в комбинация с добрите климатични условия се очаква ръст на опиумната реколта с 43 на сто. Това показват оценки на ООН, цитирани от Франс прес в неделя.

Сега опиумен мак се отглежда на обща площ в Афганистан от 201 хил. хектара, то които се очаква да се произведат 4600 тона опиум. Миналата година реколтата бе 3300 тона, показват данните на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността.

Сега в Афганистан в едва 13 от общо 34-те провинции няма насаждения от опиумен мак, заяви по повод изнесените данни афганистанската министърка за борба с трафика на наркотици Саламат Азими. Според нея увеличаването на площите, на които се култивира опиумен мак, се дължи на увеличаващата се несигурност и на липсата на средства, предназначени за изкореняване на тези посеви.

Службата на ООН пък предупреди, че терените, на които се култивира опиумен мак, се увеличават в северните афганистански провинции, където преди това такива посеви почти нямаше. Като цяло 93 процента от мака, основна суровина за производството на опиум, се култивира в южната част на Афганистан, но там има леко и окуражаващо намаляване на площите, на които той се отглежда. 7-процентно намаление например е регистрирано в провинция Хелманд, която е първи производител на опиумен мак в света.

Още през май от НАТО изразиха безпокойството си от увеличените площи с опиумен мак, което според организацията ще позволи на талибаните да си осигурят повече приходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?