Производството на плодове и зеленчуци нараснало между 15 и 30%

Грудев откри пазар за местни продукти в Русе

Между 10 и 35 % е наласнало производството на плодовете и зеленчуците за последната година спрямо предходната в зависимост от отделния продукт., съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Русе във вторник по време на кампания "Подкрепуме българското", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Този тренд се наблюдава през последните две години, откакто стартира обвързаната подкрепа, допълни Грудев. По думите му при някои от плодовете вносът достига до 40% от консумираното количество в страната.

"Ситуацията на пазара е трудна за нашите производители, затова с тези инициативи желаем да ги подкрепим, като им дадем възможност да скъсят веригата между производител и потребител“, каза още заместник-министърът. По думите му идеята на кампанията е чрез местните пазари на производителите да  се покаже на потребителите  качеството на българското производство, което е на изключително добро ниво. 

По време на откриването на изложението, заместник-министърът посочи, че се подкрепя местното производство, като се представя продукцията на русенски производители. "Ние трябва да подкрепим  труда на местните производители, защото  истинското, вкусното, здравословното хранене нямат алтернатива", заяви още той. 

27 производители представиха продукцията си на изложението в Русе. Местните жители имат възможност да опитат италиански сирена от българско мляко, био сок от арония, българско свинско, приготвено по английска рецепта, хляб и хлебни изделия, мед и пчелни продукти, вина, плодове, мляко от млекомат, риба и рибни продукти и др.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?