Произвол на оценители оскъпявал столичното метро

Произвол на оценители оскъпявал столичното метро

Един и същи оценител е дал на три пъти различни цени за стойността на терен, отчужден за строителството на метрото в София. Това съобщи в четвъртък столичният кмет Бойко Борисов. Софийският градски съд е осъдил общината да плати 732 000 лева за парцел от 129 кв.м. в "Младост"1. Цената от над 5600 лева (2900 евро) за кв.м. може да се приеме като своеобразен ценови рекорд в района. Проверка на Mediapool показа, че средната цена на парцелите в тази част от София е 360 евро или близо 8 пъти по-малко.

В аферата е замесен оценителят Йоланда Недева. Тя на три пъти участва в определянето на цените на този парцел. През 2006 година Столичният общински съвет гласува решение за отчуждаването на имота срещу изплащането на 19 700 лева. Оценката е направена от същата Йоланда Недева. Собственикът на имота "Интера консултинг" завежда дело като претендира за по-висока цена. На първа инстанция съдът постановява цена от 130 000 лева. В изготвянето на оценката отново участва Недева.

Перлата в нейната корона е поставена пред последната съдебна инстанция по този казус – Софийски градски съд. Институцията осъжда общината да заплати цената от 730 000 лева за въпросните 129 кв.м. Решението е взето въз основа на тройна експертиза, изготвена от комисия от експерт-оценители. Ръководител на тази комисия е отново Йоланда Недева.

По думите на кмета Бойко Борисов в конкретния случай става дума за очевидна "корупционна афера". Той заяви, че вече е информирал председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев и главния прокурор Борис Велчев. Решението на СГС ще бъде дадено за разглеждане на Висшия съдебен съвет с молба за проверка на съдебната практика при случаите с отчуждаване.

Пред медиите Борисов обясни, че първоначално не е смятал да прави казуса публичен и да обсъжда съдебни решения. "Реших да направя това след като собственикът на имота прати в общината нотариална покана с искане да му се платят законни лихви от 300 000 лева и 100 000 обезщетение, че общината ползва неговия имот", коментира кметът. Софийският градски съд е глобил със 7000 лв. Борисов за неговите действия по този случай. "Аз съм известен с това, че както не взимам, така и не давам", изтъкна качествата си лидерът на ГЕРБ.

Собствениците на имота са поискали от Столичната община още заплащането на 21 000 лева съдебни разноски и 21 000 лева за "други разходи".

Решението на СГС не може да бъде обжалвано и сумата трябва да бъде платена. Борисов извади още три случая с драстично завишени от съда цени на отчуждени имоти за строителството на метрото. В "Дианабад" Столичната община първоначално се споразумява да плати 35 000 лева за парцел от 170 кв.м. В последствие съдът определя цена от 250 000 лева.

В "Мусагеница" при първоначална оценка от 156 000 лева за незастроен парцел, съдът вдига цената до 1.350 млн. лева или 2500 лева за квадрат.

Още по темата
Още от България

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?