Произвол при разпределяне на помощите след взривовете в Хитрино

Кметът обещал преразглеждане на обезщетенията след намесата на омбудсмана

Част от най-пострадалите жители на Хитрино, които загубиха домовете си след взрива на влакови цистерни преди година, са били отрязани от пълната помощ, която им се полага от средствата събрани от дарения. Това е показала внезапната проверка на омбудсмана Мая Манолова в шуменското село във вторник.

По нейно настояване кметът на Хитрино Нуридин Исмаил е свикал извънредно заседание в общината на местния обществен съвет. На него Манолова е представила конкретно всяка жалба и се е обърнала с молба случаите на хората да бъдат преразгледани. Членовете на местния обществен съвет са заявили готовност това да бъде направено, а окончателното решение ще бъде взето на 6 декември, се казва в съобщение на пресцентъра на омбудсмана.

Внезапната проверка на Манолова в Хитрино е по повод редица жалби до институцията за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителския фонд към БЧК. Той беше открит за подпомагане на пострадалите хора и семейства след трагедията на 10 декември 2016 г.

В качеството си на съпредседател на Националния обществен съвет за управление на парите, събрани от дарителската кампания, Манолова е била сезирана от жители на шуменското село, че са били определени от местния обществен съвет във втора и трета категория за парични обезщетения, въпреки че според критериите трябва да са в първа.

Критериите

Националният обществен съвет за село Хитрино гласува критериите за подпомагане на пострадалите на 1 февруари 2017 г. по време на второто си заседание.

В първа категория попаднаха пострадалите домакинства от 30 напълно разрушени или подлежащи на събаряне къщи. Те трябваше да получат помощ от по 2900 лв. за електроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане.

Във втора категория бяха определени пострадалите домакинства от 70 къщи, които се нуждаеха от частичен и основен ремонт. Те трябваше да получат по 1750 лв. за електроуреди и по 8000 лв. за обзавеждане.

В трета категория попадат домакинствата от 200 къщи, които имат по-малки материални щети. За тях обезщетенията са съответно по 1250 лв. за електроуреди и по 1000 за обзавеждане.

Проверката

Във вторник омбудсманът е посетила на място над 15 адреса и се е уверила, че една сериозна част от сигналите на хората са основателни, е посочено в съобщението ѝ.

Става въпрос преди всичко за семейства, чиито къщи са абсолютно унищожени и според критериите, трябва да са в първа категория.

Разминаване е било открито и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че по регламент, обезщетение трябва да получат семействата, обитаващи всеки етаж.

Част от обясненията, дадени на омбудсмана от местната власт са, че при първоначалния оглед част от къщите не са били за събаряне, а само за основен ремонт. Това била причината собствениците им да бъдат в по-ниска категория за обезщетяване.

След втори оглед на експертите обаче, някои от тези къщи обаче са били определени за събаряне, което е и направено. Затова техните молби отново ще бъдат преразгледани в сряда.

В съобщението на омбудсмана се казва, че след нейна намеса и със съдействието на кмета на Шумен Любомир Христов, в понеделник от един от фургоните, в които временно са настанени хора с изцяло разрушени от взрива домове, е бил изведен Николай Цачев и е преместен в кризисния център в града. Човекът е почти неподвижен, със сменени стави и очаква да бъде приет в старчески дом.

 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?