Произволни проверки сочат добра подготовка на мрежовите електрооператори за зимата

Произволни проверки сочат добра подготовка на мрежовите електрооператори за зимата

Проверка на Министерството на енергетиката е установила, че четирите оператора на електроенергийната мрежа имат готовност за работа при зимни условия, съобщиха то ведомството в четвъртък.

Извършени произволно инспекции на енергийни обекти в районите на градовете Горна Оряховица, Велико Търново, Севлиево, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Чирпан, Дупница, Благоевград, Кресна, Симитли, Сандански, Перник и Радомир са показали, че Електроенергийният системен оператор“ и частните дружества "ЧЕЗ Разпределение България“, "Електроразпределение Юг“ и "Енерго-Про Мрежи“ са подготвили обектите си за есенно-зимния сезон.

Няма забележки по отношение на въздушните електропроводни линии за високо напрежение, като всички проверени електропроводи, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки. Сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени, до края на месеца предстои да бъдат премахнати клони на единични дървета, намиращи се в близост до въздушни линии за ниско напрежение.

Съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества възлови станции и трафопостове са преминали годишния профилактичен преглед и са подготвени за работа при зимни условия, допълват от министерството.

Мрежовите оператори са организирали денонощни аварийни екипи на цялата територия на страната. Екипите са оборудвани с високо-проходими автомобили и всички необходими материали за извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи.

Споделяне

Още от Бизнес