Прокопан е най-дългият жп тунел в света

Прокопан е най-дългият жп тунел в света

След 14 години работа най-дългият железопътен тунел в света вече е прокопан. Тунелът в швейцарските Алпи е с дължина 57 километра и се очаква да бъде отворен за експлоатация преди края на 2016 година, съобщи ББС.

В петък на официална церемония, включваща и светлинно-музикално шоу, с гигантска машина бяха пробити последните пластове скала, свързващи двете вече прокопани части на тунела “Готар“. Трасето бе осветено, като беше почетена и паметта на осемте загинали по време на изкопните дейности работника.

Все още обаче има много работа по завършването на съоръжението преди пускането му в експлоатация. Трябва да се положат 300 км релси, 3.2 хил. километра електрически кабели и да се монтират 6.5 хиляди лампи. Изчисленията са пътническите влакове да се движат със скорост от 250 км/час, а товарните - със 160 км.

Очаква се тунелът да направи революция в железопътния транспорт, осигурявайки високоскоростна връзка между северната и южната част на Европа и да намали значително времето на пътуване между Милано и Цюрих. Смята се, че много търговски компании ще предпочетат да превозват товарите си през тунела и така ще се разтоварят автомобилните пътища от Апенинския полуостров към Централна Европа.

Проектът е на обща стойност от 10.3 млрд. евро. Очаква се под Алпите да минават до 300 влака дневно със скорост до 250 км/ч. По изграждането на тунела до момента са работили повече от 2500 души. Извадени са над 24 млн. тона скални материали, достатъчни за построяването на приблизително пет Хеопсови пирамиди.

Тунелът "Готар" е с по-голяма дължина от тази на "Сейкан", свързващ японските острови Хоншу и Хокайдо - 53.8 км, и от тунела под Ламанша между Великобритания и Франция, който е по-къс от 50 км.

Споделяне

Още от Свят