Проктър енд Гембъл и Жилет създават козметичен мегагигант

Американският концерн Проктър енд Гембъл купува фирма Жилет за 57 млрд. долара, за да създадат най-голямата в света компания за козметични и битови продукти, предадоха световните агенции.

Ако сделката бъде одобрена от регулаторните власти, тя ще доведе до обединението на марки като самобръсначките Жилет, батериите Дюрасел, продукти за устната хигиена Орал Би с марките на Проктър енд Гембъл като праха за пране Тайд, Памперс и продуктите за коса Пантен.

Според условията на сделката Проктър енд Гембъл ще предложи 0,975 акции от дружеството за една акция от Жилет, а това е премия от 18% за акционерите на Жилет, като се има предвид котировките на затваряне на Уолстрийт в четвъртък вечерта (45,85 долара за една).

Проктър енд Гембъл ще изкупи всички дейности на Жилет, а самата сделка се очаква да приключи през есента на 2005 година, като бъде получено и одобрението на регулаторните власти.

Сливането ще доведе до закриването на 6000 работни места или близо 4% от общия персонал от близо 140 000 служители на двете компании, поясниха от Проктър енд Гембъл.

Споделяне

Още от Бизнес