Прокуратура и съд не знаят, че "премиерският" автокрадец е за затвора

Ярослав Димитров е бил оставен на свобода с две влезли в сила присъди

Снимка: БГНЕС

Казусът с "любимия" автокрадец на Бойко Борисов Ярослав Димитров разкри за пореден път пълния хаос в българските прокуратура и съд. От съобщение на прокуратура в петък стана ясно, че Ярослав Димитров, който беше арестуван за кражба на луксозни автомобили, има две влезли в сила условни присъди.

На 11 май тази година той е осъден с влязла в сила присъда от Софийския градски съд на 2 години условно за използване на чужди банкови карти. Само месец по-късно той е осъден от състав на Софийския районен съд на 3 години условно за кражби. И тази присъда не е обжалвана и е влязла в сила. Въпросът е защо втората присъда пак е условна при положение, че той вече веднъж е бил осъждан. Другият необясним факт е защо Димитров не е вкаран директно в затвора за нарушаване на изпитателния срок по първата му присъда.

Нито прокуратурата, нито съдът са взели някакво отношение към дългото досие на Димитров, чиято екстрадиция се иска от други три европейски държави.

Сега от Софийската районна прокуратура обясняват, че вече са поискали групирането на наказанията му. Държавното обвинение обяснява, че ще настоява пред съда той да лежи в затвора три години, колкото е по-тежката му присъда за кражби.

От съобщението на прокуратурата не става ясно защо едва през 2015 е влязла в сила условната присъда на Димитров за извършени през 2009 г. кражби. И в коя фаза се е забавило делото - дали в досъдебното производство, което се води от полицията и се наблюдава от прокуратурата, или в съда.

Около Ярослав Димитров се разигра истинска сага. Само преди ден Софийският градски съд го пусна от ареста, където бе вкаран за кражба на луксозни коли. Малко по-късно прокуратурата отново го задържа, превръщайки го в в актуалния главен герой на добре известния криминален сценарий на премиера Бойко Борисов – "Ние ги хващаме, те ги пускат".

Случаят точно с този автокрадец стана национално известен, след като един от собствениците на откраднатите коли разпространи в интернет видоезапис от охранителна камера, на който се вижда кражбата. Разследващите потвърдиха, че на записите е Димитров, а премиерът Бойко Борисов се възмути защо човек под домашен арест може да краде коли и защо съдът не вкарва крадците в затвора. Както се оказва, и прокуратурата не е била особено наясно с досието на автоджамбазина.

Споделяне

Още по темата

Още от България